Домашното насилие, при което мъжът е жертва

Според данни от неправителствени организации като Helpguide.org около един на всеки четирима мъже е ставал жертва на тормоз или насилие у дома от половинката си, като според експертите ситуацията може и да е по-мрачна, тъй като все още сред силния пол съществува стигмата на това да се представи като жертва на тормоз и те не смеят да говорят по този въпрос.

Въпреки това през последните години нараства броят на мъжете, които все пак признават, че са или са били подложени на системен тормоз от половинките си. Най-често това се изразява в постоянни скандали, чупене на предмети, заплахи (че ще отнемат жилището им или ще забранят на децата да виждат баща си) и други подобни.

В Мексико например делът на мъжете, които стават жертва на посегателства от половинките си, достига 25%. В някои по-бедни африкански държави също е доста разпространени жените да тормозят мъжете си, тъй като не изкарват достатъчно пари.

Само в Германия около 20% от всички регистрирани случаи на домашно насилие са с жертви мъже. За последната година в страната общо 26 000 мъже са се оплакали от тормоз у дома пред властите.

Отвъд клишетата, може да се установи, че понякога жертвата не е нужно да е крехка, малка и слаба, особено ако е мъж. Нито че агресорът задължително трябва да е едър мачо.

Според Елизабет Бейтс, изследовател от университета в Камбрия в Уелс, обществото все още отказва да признае, че има и уязвими мъже, които не са извършители, а жертвите на домашното насилие.

Тя обяснява, че в популярната култура, когато се говори за насилие над мъжете, то се представя през контекста на хумора.

Така когато една жена бие мъжа си, това се показва като нещо смешно и забавно, което, от своя страна, оказва влияние и върху самите жертви – те сами се спират от това да потърсят помощ от страх, че никой няма да им повярва и никой няма да ги приеме сериозно.

Изследванията на Бейтс показват, че в резултат на начина, по който те се възприемат от обществото, мъжете трудно виждат себе си като жертви на домашно насилие. Това обаче носи своята цена и много често дава резултат в дългосрочни психологически здравословни проблеми.

Ипо Пантелодакис от британската група за помощ Respect коментира, че в настоящата ситуация с блокадите покрай пандемията, проблемът само се влошава. Само между април и юли тази година организацията им е получила 13 812 обаждания и имейли от пострадали мъже.

Мъжът иска да защити децата си и да бъде около тях – получаването на родителски права винаги е предизвикателство за бащите. Много мъже се чувстват засрамени, че са позволили да бъдат бити от жена или че са се провалили като „глава на семейството“.

Мъжете се намират в състояние на отричане, че има проблем, което от своя страна само дава основание на подобен тип взаимоотношения да продължават.

Домашното насилие може да има сериозно физическо и психическо въздействие както върху жертвата, така и върху децата, нопромяната може да се случи само след като насилникът поеме пълна отговорност и потърси професионално лечение. Ако това не стане, първата стъпка е жертвата да се обърне към близките си, към програма за превенция на домашното насилие и съответно да започне терапия.

 

със съкращения

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.