Домашното насилие трябва да се криминализира

Случаят с експлозията в жилищен блок във Варна преди дни е интересен с това, че показва по какъв начин един личен въпрос, какъвто са отношенията между двама и ревността на единия към другия, всъщност се превръща в обществен проблем, каза социологът Ружа Смилова в предаването „Хоризонт до обед“.

Кризисните центрове за жертви на насилие не са достатъчни, каза в същото предаване адв. Йорданка Бекирска, член на постоянната комисия за човешки права на Европейската адвокатура и част от Сдружение за човешки права Маргиналия. Според нея единствено неправителствените организации полагат полагат усилия да съхраняват живота на хора в риск и да им помагат да излязат от ситуацията, в която се намират.

Финансирането по Закона за защита от домашното насилие е много малко. Държавата отпуска по 1 лев и 20 стотинки за жени, настанени в кризисни центрове, заяви още юристът.

България е една от малкото държави, в която насилието не е криминализирано – само по себе си домашното насилие под всичките му форми да бъде престъпление.

С бездействието си обществото е виновно за това, което се случва във всяка една семейна единица. Не трябва да се говори за толериране и за нулева толерантност към насилието. Трябва да се говори за пълно неприемане, защото трябва то да бъде изкоренено и във всичките му форми, а обществото реагира закъсняло и неадекватно. „Не може наказателната политика да реши проблем на интеграцията, на адекватна социализация. Колкото повече бездействаме, толкова повече социопати ще има в обществото ни, просто защото обществото ни се е разболяло. И то като чели губи инстинктите си за самосъхранение“, каза в заключение Ружа Смилова.

Според последното изследване на Фондация „Партньори“ всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие. Подобна е и статистиката на Европейската агенция за основни права. Последното изследване е проведено през 2014 година. Това са около 1 млн. от близо 4 млн. българки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.