„Донецката народна република” нарушава международното хуманитарно право

Докато силите на „Донецката народна република” се намесват в разследването на катастрофата в Украйна, като не връщат телата на загиналите, те нарушават международното хуманитарно право, според което участниците в конфликт трябва да улесняват връщането на мъртвите на техните роднини и близки, съобщи Рейчъл Денбър от Хюман Райтс Уоч (ХРУ).

Най-добър отговор на въпроса дали малайзийският самолет МН 17 е бил свален от анти-киевски настроените бунтовници или по друга причина, може да се получи чрез независимо експертно разследване. Семействата на 298-те жертви, чиято агония със сигурност е непоносима, заслужават истината. Предизвикателствата срещу целостта на разследването обаче се увеличават непрекъснато, докато доказателствата остават под контрола на бунтовниците от „Донецката народна република”.

Говорителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че има готовност международните експерти да оглавят разследването, но фактът, че бунтовниците държат 196 от откритите досега тела в хладилни железопътни вагони и не позволяват да бъдат пренесени в контролираните от Украйна части, е един от най-сериозните проблеми. Другият е локализирането и установяването на контрол върху черните кутии на самолета.

Бунтовниците и Москва имат интерес да оборят теорията, че подкрепените от Русия сепаратисти са отговорни за свалянето на самолета. Но докато те ограничават достъпа до мястото на катастрофата, перспективата за безпристрастно разследване и разкриване на истината бързо изчезва. Ето защо само Москва може да каже на бунтовниците незабавно да върнат телата и да позволят на неутрална организация като ОССЕ да подсигури мястото на катастрофата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.