Допълнителната карантина в кюстендилския кв.Изток отчая хората

Седмицата допълнителна карантина изкара жителите на квартал „Изток“в Кюстендил на бунт. Вчера следобед около 150-200 роми от квартал „Изток“ протестираха срещу удължаването на блокадата до 8-и юли и забраната да излизат заради пандемията от коронавирус, съобщи БНР.

Наложи се на място да пристигнат допълнителни сили на полиция и жандармерия. Масовото недоволство започна с викове и скандирания за оставки. „Убийци, тук няма коронавирус. Кажете защо лъжете, кой ви плаща. Искаме тук да дойде кмета Паунов, да каже какво става“, скандираше разгневената тълпа в късния следобяд във вторник.

Масово ромите бяха готови да стигнат и до употреба на сила само и само да излязат от квартала. „Кой ще ни храни, кой да издържа децата ни. Ние имаме по 7-8. Сега ни спряха от работа, здрави, прави. Няма да търпим повече“, оплакваще се възрастна жена от тълпата.

Походът на недоволните обаче спря преди контролния пункт, след намесата на силите на реда.

От Кризисния щаб дойде извинение към жителите на квартала и обещания за всякакво съдействие.

„Голямо извинение към жителите на квартала, тъй като знам, че то създава неудобства. Всяко ограничаване води до доста хуманитарни, икономически и всякакви затруднения. Там, където има чисто финансови проблеми – връщане на кредити, някакви взаимоотношения с банки, също ще получат съдействие”, обясни доц.д-р Ангел Кунчев.

Към момента в квартал „Изток“ има около 60 заразени с COVID-19. Няма желаещи лекари, които да поемат дежурства кв. „Изток“ в Кюстендил, съобщават от Спешното отделение към районната болница.

Известно е, че едно дежурство ще се заплаща 70 лева – доброволци обаче на този етап няма. Д-р Албена Рапатинска коментира пред БНР ситуацията:

„Никой не желае да отиде в този кабинет. Просто има достатъчно тежки случаи, днес четирима дойдоха в много тежко състояние“.

Хора, които трябва да отидат на работа, които техните работодатели са подали списъците, както на полицията, така и на община Кюстендил, могат да напуснат квартал „Изток“, могат да отидат на работа, да упражняват своето право на труд – няма такава забрана“, заяви Виктор Янев, областен управител на Кюстендилска област.

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.