Дори при пандемия е по-добре децата да бъдат в клас, но как?

Новата учебна година ще бъде сложна за Европа заради пандемията от коронавируса – досегашните данни показват, че класните стаи не са значим източник на зараза, но младите хора заразяват други на социални събирания. Това коментира регионалният директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге миналата седмица.

Ханс Клюге: Младите хора няма непременно да умрат, но това е торнадо с дълга опашка

” Тази болест поразява множество органи – вирусът напада белите дробове, но и сърцето, и други, каза той. Младите хора, особено с идването на зимата, ще поддържат по-близки контакти с по-възрастното население.”Втората вълна може да съвпадне с избухване на други инфекциозни заболявания. През есента може да имаме втора вълна на COVID и друга от сезонен грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили”, твърди регионалния директор за Европа на Световната здравна организация.

Европейските държави – членки на СЗО (53 на брой), ще обсъждат казуса с учениците по време на COVID-19 тази седмица, а след това още веднъж в средата на септември. Причината Ханс Клюге обобщава така: “Не можем да отворим обществата без първо да отворим училищата.”

Eвропейските ръководители от всички цветове на политическия спектър изпращат необичайно единно послание: “Дори при пандемия е по-добре децата да бъдат в клас”, отбелязва агенция “Асошиейтед прес”.

Премиерът на Франция Жан Кастекс обеща “да направи всичко”, за да върне хората в училище и на работа. Британският министър-председател Борис Джонсън определи отварянето на училищата като “морален дълг”, а правителството му дори заплаши с глоби родителите, които оставят децата си у дома. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца внезапно затвори дискотеките този месец с единствената цел “до отворим училищата през септември при пълна безопасност”.

Повечето от 11-те милиона ученици в Обединеното кралство не са виждали класна стая от март и повторното отваряне на училищата е на водещо място в политическия дневен ред. Във Великобритания има 41 515 свързани с вируса смъртни случаи – най-големият потвърден брой в Европа – и правителството на Джонсън бе силно критикувано за реакцията си на пандемията. (Какво става в Шотландия, която отвори училищата по-рано от останалата част от Обединеното кралство, четете тук.)

Някои европейски училища планират или обмислят хибридна учебна година, с частично присъствени и онлайн часове. Повечето обаче са си поставили за цел цялото обучение да бъде с присъствие в клас. В клас, но как е основният въпрос, на който всяка държава дава различен отговор. Сред въведените мерки са: места за измиване на ръцете, еднопосочни коридори, различно начало на часовете, плаваща обедна почивка

В някои райони се раздават безплатни лаптопи в случай на нови затваряния. Много страни изискват маски в училище, но правилата за това къде да се носят и от каква възраст варират.

Вчера френските лекари критикуваха планираното отваряне на училищата тази седмица. “Правилата, планирани за началото на учебната година от 1 септември, не защитават нито персонала, нито учениците и техните семейства”, заявяват лекарите в открито писмо, публикувано в неделния брой на ежедневника “Паризиен” и цитирано от ДПА. Медиците призовават за задължително носене на маска от всеки на възраст над шест години, като допълват, че установените мерки не са достатъчни да спрат настоящото нарастване на случаите.

/със съкращения, заглавието е на редакцията/

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.