Дори прокуратурата е съгласна, че арестът на Пламен Узунов е бил незаконен

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов на 9 юли м.г. е бил незаконен. Това окончателно постанови Пловдивският административен съд, като потвърди решението на първата инстанция – Районен съд – Пловдив. В съдебното заседание дори прокурорът по делото е поддържал тезата, че жалбата на пловдивската полиция срещу първоинстанционното решение, с което се обявява арестът за незаконен, е неоснователна и трябва да се отхвърли. Това става ясно от съдебното решение.

„От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган не е разполагал с категорични данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление. Въз основа на постановлението на прокурор липсват данни, от които да се направи категоричния извод, че са били налице някои от основанията за задържане“, пише в окончателното съдебно решение, цитирано от Mediapool.

Акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор и влизането им в сградата на президентството на 9 юли м.г. бе една от причините за продължилите над 100 дни граждански протести с настояване за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Пламен Узунов през миналото лято бе задържан по делото за търговия с влияние срещу русенския бизнесмен Пламен Бобоков. Според съда действията на МВР обаче са били незаконни. Това е третият отменен арест от въпросната акция. Задържането на Бобоков също бе обявено за незаконно, както и това на Илия Милушев – съветник на държавния глава.

Узунов бе арестуван от пловдивската полиция в близкото село Първенец. Издадена беше заповед за задържането му, но в нея нямаше никакви мотиви. Посочено бе само, че има разследване за търговия с влияние.

Пред Пламен Узунов стои възможността да съди държавата за обезщетение за вреди от незаконен арест.

Българските процедури по обжалването на 24-часовото задържане са несъгласувани с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, коментира пред БНР правозащитния адвокат Емилия Недева.

„Трябва да има процедури, които да стигнат дотам в рамките на тези 24 часа лицето да може да бъде освободено от съд, когато се приеме, че задържането му е незаконно. Голяма част от гражданите не ползват адвокат по време на такова задържане, каза още Недева.

Практиките на полицията в тази насока са доста противоправни. Много често е упражняван натиск да се подаде декларация, че не желаят задържаните встъпването на адвокат

 

източници

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.