ДОСТ и НПСД осъждат издигането на паметник на Пенчо Кубадински ,пряко отговорен за т.нар. “възродителен процес”

Споделете статията:

 

Паметник на Пенчо Кубадински вече е издигнат в Лозница и ще бъде празнично открит на 6 септември по случай 100 години от раждането му. Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с мнозинство от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ. Разрешението е поискано от сдружение “Лозница 2016”. Заедно с паметника на Кубадински ще бъде открит такъв и на загиналите за независимостта на България. Пенчо Кубадински е част е от групата, инициирала т.нар. възродителен процес, а в началото на 1985 година ръководи специална временна комисия, която координира неговото реализиране.

Кубадински е сред най-близките до диктатора Тодор Живков партийни функционери и се ползва с неговото особено доверие. Според ръководителя на УБО в края на 80-те години той прекарва почти цялото си време в скъпи ловни излети.

ДОСТ обвиниха ДПС, че реабилитира “дейци на възродителния процес”. Лютви Местан определи поведението на бившите си съпартийци, че се гаврят с избиратели си, защото на местно ниво подкрепят изграждането на паметници на бивши функционери от БКП, пряко отговорни за т.нар. Възродителен процес за смяна на турските имена, заради което хиляди избягаха зад граница.

От партията на Касим Дал също реагираха. „Ставаме свидетели на поредната чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим, пишат от НПСД. Пенчо Кубадински е висш функционер на БКП, член на Политбюро, и Държавния съвет, народен представител и председател на Отечествения фронт и един от най-приближените до диктатора Тодор Живков. След 1991 г. е подсъдим по делото за Възродителния процес, но за срам на българската демокрация, не е осъден“, заявяват Орхан Исмаилов и Касим Дал. В декларацията им се казва още: „Трябва да се направи необходимото, за да се спре това позорно решение. И с двете решения ДПС заплю в лицето своите избиратели и жертвите на “Възродителния процес”, които разнася от година на година по партийно възпоменателни митинги на Демир Баба Текке, Джебел, Пристое… Защото именно по време на Майските събития са вземани тези позорящи паметта на жертвите решения”.

Изпълнителният съвет на НПСД смята, че решение №202 на Общинския съвет на Лозница за поставянето на паметник на Пенчо Кубадински е в пряко противоречие със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание и Декларацията, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, приета от 41-то Народно събрание.

От НПСД настояват за отмяна на това скандално, срамно решение и смята, че възхваляването и/или издигането в култ на активни членове на политически режими, признати от националното законодателство за престъпни, е неприемливо.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.