Достъпът до вода е ключов за справянето с COVID-19

Вчера бе Световният ден на водата, но в ситуация, в която светът се готви за пълното разгръщане на пандемията на COVID-19, няма много какво да се празнува, коментира Хюман Райтс Уоч. Нуждата от добра хигиена, като миенето на ръце, е ключова за защитата на общественото здраве и реакцията срещу вируса. Световната здравна организация акцентира върху това, отбелязвайки, че осигуряването на безопасна вода, санитарни и хигиенни условия е изключително важно за защитата на здравето по време на разпространението на вируса.

Но за 780 милиона души по света, които нямат достъп до подобрен източник на вода и 2.5 милиарда, които не живеят в приемливи санитарни условия, тази препоръка е ярко напомняне колко уязвими са те към COVID-19 и други заболявания.

Например в Канада, съветите за преварена вода са непропорционални за индианските общности в резерватите. Много семейства, интервюирани преди от ХРУ, са докладвали за кожни проблеми, които те и някои от лекарите им смятат, че са свързани с водните условия в домовете им. Някои споделят за ограничени хигиенни навици в резултат на притесненията от качеството на водата.

Във Венецуела миенето на ръце и социалната дистанция ще бъдат трудни за прилагане, тъй като там недостигът на вода е рутина, доставките са скъпи, а хората се борят да намерят храна. Ограничената наличност на вода в обществените болници затруднява дори здравните работници да мият ръцете си – което прави отпора срещу COVID-19 още по-предизвикателен.

Затворите и имиграционните центрове за задържане също се намират в повишен риск. ХРУ е документирала как в затворите в Египет и САЩ несигурният достъп до вода и отчайващите хигиенни и санитарни условия крайно улесняват разпространението на вируса.

Търсещите убежище, бежанците, които живеят в лагери и хората, които живеят без подслон, са също много уязвими. Само в САЩ близо 550 000 души, които живеят на улицата, се борят за достъп до душове и съоръжения за миене на ръце, особено в градове като Лос Анджелис, където има крайно висока концентрация на бездомни. Приютите за бездомни в тези градове с претъпкани, с което максимално се улеснява разпространението на COVID-19. В глобален план повече от 1 милиард души живеят в бедни квартали или при несигурни условия, където достъпът до вода и нивото на чистота е минимално.

Международното хуманитарно право задължава правителствата да осигуряват по всяко време достатъчен достъп до безопасна вода и възможно най-висок здравен стандарт. Но настоящата криза прави тези задължения още по-спешни. Правителствата трябва незабавно да приложат съответните мерки, за да осигурят достъпа до чиста вода за всички общности, тъй като това е крайно важна предпоставка за общественото здраве и човешките права.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.