Достатъчни ли са на #MeToo 44 млн. долара от насилника Уайнстийн?

Харви Уайнстийн, жени, които го обвиняват в сексуално посегателство, бордът на директорите в неговото бившо филмово студио и канцеларията на главния прокурор на Ню Йорк са постигнали извънсъдебно споразумение за 44 млн. долара за решаване на делото и компенсиране на предполагамите жертви на холивудския продуцент, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на „Уол Стрийт Джърнъл“, което цитира хора, близки до случая.

Ако бъде финализирана, сделката ще реши съдебно дело за граждански права, заведено от канцеларията на главния прокурор на Ню Йорк миналата година, в което управата и борда на директорите на Weinstein Co бяха обвинени, че не са успяли да предпазят служителите си от враждебната работна среда и сексуалните злоупотреби на Уайнстийн, пише изданието.

Според вестника предложеното споразумение няма да повлияе на висящото криминалното дело срещу Уайнстийн в Манхатън, в което той е обвинен в изнасилване и други сексуални престъпления. Съдебният процес по това дело е насрочен за септември.

Уайнстийн, който печели награди и отличия чрез работата на своята компания и студиото „Мирамакс“ с филми като „Влюбеният Шекспир“, „Криминале“ и „Речта на краля“, претърпя крах, след като над 70 жени, повечето от които млади актриси и други, работещи във филмовия бизнес, го обвиниха в сексуални посегателства, случвали се с десетилетия назад във времето.

Докато обвиненията срещу Уайнстийн се увеличаваха, компанията му Weinstein Co го уволни и обяви банкрут, а той бе изключен от Академията за филмово изкуство и наука.

Неговият случай подпомогна създаването на движението #MeToo, в което множество властимащи мъже в областта на развлекателния бизнес, политиката и други сфери бяха обвинени в сексуално посегателство.

Източник:dnevnik.bg

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.