Довечера започва Ханука!Светлината да ни изпълни!

Днес евреите по света посрещат най-светлия и чакан празник – Ханука. В следващите осем дни, всеки ден  те ще палят по една свещ на ханукията.

Ханука е  един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25 ден от месец „кислев“ по еврейския календар. Празникът е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем.

С новата версия на ладино песента “Ocho candelicas” във фламенко стил, председателят на Централния Израилтянски духовен съвет София Коен поздрави всички, които ще палят свещичките, вдъхновени от героичната историята на празника, с поглед към светлината на нашето днес и утре.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.