Доживотен затвор за двама от “Червените кхмери”

Двама от лидерите на Червените кхмери бяха осъдени на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството. Присъдата беше произнесена на втора и последна инстанция от извънреден съд с международно участие, който заседава в Пном Пен, Камбоджа.

Новината идва 41 години след извършването на престъпленията и 10 години след ареста на двамата подсъдими.

Нуон Чеа, снимка без дата от Държавния архив на Кралство Камбоджа.
Нуон Чеа, снимка без дата от Държавния архив на Кралство Камбоджа.

Нуон Чеа (90 г.), известен като идеолог на Червените кхмери, и Киеу Сампан (85 г.), бивш държавен глава, бяха осъдени за това, че през април 1975 г., веднага след завземането на властта в Камбоджа, са предприели насилственото въдворяване на градското население в селски райони на страната. Двамата бяха оправдани по обвинението в това, че носят отговорност за убийството на войници на камбоджанската армия, оказали съпротива на Червените кхмери през 70-те години.

Делото срещу Нуон Чеа и Киеу Сампан е започнато през 2011 г., но поради големия си обем е разделено на няколко части. Присъдата, произнесена днес, засяга само една от тези части. В момента се гледа и друго дело срещу двамата подсъдими – за геноцид.

Режимът на Червените кмери, управляван от така наречения “брат номер едно” Пол Пот, съществува в Камбоджа от 1975 до 1979 г. Той идва с идеология, комбинираща екстремни елементи на марксизма и национализма, като следва план за унищожението на модерността и замяната й с аграрна утопия. През този период са убити близо два милиона души, представляващи около една пета от населението. Забранени са медицината, образованието, съвременната техника, учтивите форми на речта, парите, и животът в семейство без разрешение на комуната.

Освен Пол Пот, който умира през 1998 г., сред лидерите на Червените кхмери са също и осъдените днес “брат номер две” Нуон Чеа и председателят на Държавния президиум Киеу Сампан, който няма “номер” в политическата йерархия, установена от режима. Другите отговорни фигури включват външния министър Йенг Сари, известен като “брат номер три” (починал през 2013) и социалната министърка Йенг Тирит (освободена от съдебна отговорност заради деменция).

Произнасяне на присъдата на Нуон Чеа и Киеу Сампан на втора инстанция. Снимка: ECCC (Трибунала за Камбоджа).
Произнасяне на присъдата на Нуон Чеа и Киеу Сампан на втора инстанция. Снимка: ECCC (Трибунала за Камбоджа).

Специалната камара към камбоджанските съдилища, по-известна със съкратеното си име “Трибунал за Червените кхмери”, е замислена 20 години след края на режима. Трибуналът е установен през 2003 година със съдействието на ООН и прилага хибридно законодателство, комбиниращо елементи на международното хуманитарно право и специфични национални норми.

Първото дело на Трибунала приключва през 2012 г. на втора инстанция, като осъжда на доживотен затвор директора на един от “лагерите на смъртта” в Камбоджа. Второто дело с влязла в сила присъда е завършеното днес дело на Нуон Чеа и Киеу Сампан.

Трибуналът е силно критикуван от Хюман Райтс Уоч и Амнести Интернешънъл заради тромавите процедури и скъпото финансиране.

До този момент трибуналът е произнесъл три окончателни присъди и е струвал 260 милиона долара.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е журналист на свободна практика и кореспондент на Дойче веле и Радио Свобода в България. Била е кореспондент на Радио Свободна Европа в Хага и Вашингтон, отразявала е процеса срещу Слободан Милошевич и първото дело срещу червените кхмери в Камбоджа. Преводач на Варлам Шаламов и Александър Солженицин на български. Има четири награди за разследваща и аналитична журналистика.