ДПС настоява администрацията да не изисква от хората да съобщават и “българското си име”, когато им издава официални документи

Споделете статията:

От ДПС настояват насилствено дадените имена на български граждани да бъдат заличени от регистрите на населението (т. нар. ЕСГРАОН), съобщава clubz.

Това важи и за случаите, когато имената са били възстановени по законов ред, и когато лицата са починали преди да се възползват от законовата опция да възстановят името си. Това трябва да се извърши от регионалното министерство и подчинената му дирекция“Гражданска регистрация и административно обслужване”.На практика това значи държавата чрез официалните си регистри “да забрави” насилствено наложените имена. 

С текстовете се настоява администрацията да престане да изисква от хората да съобщават и “българското си име”, когато им издава официални документи  – например удостоверения и преписи на актове за гражданско състояние и всякакви други административни книжа. На подобни изисквания служители в администрацията до днес подлагат граждани, които по законов ред са възстановили рождените си имена. Според мотивите към законопроекта тези практики “са недопустими и засягащи съвестта и чувствата” на жертвите на мракобесния комунистически режим и т.нар. “възродителен процес”.

Депутатите от движението за права и свободи искат и всеки администратор, който отново си позволи да изисква гражданин да съобщи “българското име”, което му е било дадено насила, да подлежи на глоба. Предложението е при първо нарушение санкцията да е 500 лв., а при повторно – 5000 лв. Същата глоба трябва да се налага и на ръководителя на съответната администрация, чийто служител си е позволил нарушение на тези законови разпоредби. Размерът е същият.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.