ДПС: Зачестяват актове на вандализъм срещу нас

Напоследък са зачестили актовете на унищожаване на обекти на ДПС или на негови дейци. Това заяви на пресконференция в централата на ДПС в събота секретарят на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията Мустафа Карадайъ. Той е каза това по повод съобщението за опожарен през нощта на 6-ти срещу 7-ми март микробус, паркиран пред централата на ДПС в София. Карадайъ добави, че палежът е очевидна диверсия, защото камерите за наблюдение са фиксирали мъж с факла в ръка, който е подпалил микробуса.

Според секретаря на ЦОБ „това е вече третият случай” от началото на годината. „Другият случай е опит за палеж на сградата, в която се намираме – централата на ДПС, символът на ДПС, символът на над един милион български граждани”, каза на пресконференцията Мустафа Карадайъ. По-рано е разбито стъклото на автомобила на председателя на ДПС Лютви Местан и е претършуван автомобилът му. „Ние не сме счели за нужно да го коментираме и сме очаквали органите  да си свършат работата”, добави секретарят на ЦОБ на ДПС.

Покушението срещу автомобила на Местан беше на 7 януари. На 19 януари имаше неуспешен опит да се запали сградата на ЦС на ДПС чрез хвърляне на бутилки с коктейл „Молотов”.

Според депутата от ДПС „всичко това се случва, според нас, заради онази среда и ситуация, която се създава в държавата от безотговорни наши опоненти, чрез езика на омразата, чрез явната ксенофобия, чиито проявления виждаме в Народното събрание, но не само – днес ги виждаме и във властта”.

ДПС очаква компетентните органи да си свършат работата и да разкрият и предадат на съда виновниците за тези вандалски актове, заяви Мустафа Карадайъ. „Но общата отговорност за тях пада върху тези среди измежду управляващите, които нагнетяват омраза срещу турското малцинство и ДПС и това е много опасно”, добави секретарят на ЦОБ на ДПС.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.