Дрезден обяви „извънредно положение“ заради нацизъм

Общинският съвет на столицата на Саксония Дрезден обяви символично „извънредно положение“ заради разпространението на нацизъм в града, информира БНР. 

Nazinotstand” е сходно на климатично извънредно положение. „Това означава, че имаме сериозен проблем. Отвореното демократично общество е заплашено“, казва пред БиБиСи общинският съветник Макс Ашенбах, вносител на предложението. “ Извънредното положение“ цели да заостри общественото внимание към проблема.

Източногерманският град, който кандидатства за Европейска столица на културата през 2025 г., е смятан за една от крепостите на ултрадесните. Именно там е учредено антиислямското движение ПЕГИДА през 2014 г., напомня публикацията.

Митинг на ПЕГИДА в Дрезден през октомври 2018 г.

Резолюцията на общинският съвет казва, че проблемът съществува и че трябва да се полагат повече усилия за справянето с него, да се осигурява помощ на жертвите на крайнодясното насилие, защита на малцинствата и засилване на демокрацията. Документът облаче не се подкрепя от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, чиито представители смятат, че реакцията е прекалена. .

Анализ за контрастите между Източна и Западна Германия четете тук.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.