Дрезден от бомбардировките през Втората световна до антиислямизма

Споделете статията:

Седемдесет години след бомбардировките на Алианса срещу Дрезден, смъртта на 25 000 души и разрушаването на множество църкви, в града все още витае духът на негодуванието, плодородна почва за крайно десни и антимюсюлмански групировки, съобщава Ройтерс.

Всяка година на 13 февруари неонацисти от цяла Европа се събират за възпоменанието на това, което те наричат „бомбения холокост”, извършен срещу германския град по-малко от три месеца преди края на Втората световна война.

Тази година има опасения, че появата на ПЕГИДА, антиислямска групировка, която предупреждава, че Германия е залята от мюсюлмани, ще доминира традиционното крайнодясно събиране и ще засенчи церемонията с европейски почетни лица.

Неяснотите за броя на загиналите и дали градът е бил легитимна мишена подхранва „мита за жертвата”, според който страданието на Дрезден е било уникално. Този мит е сътворен от нацистите, присвоен е от източно германските комунисти и е възприет от крайната десница.

„Как може да се оправдае убийството на толкова много цивилни в края на войната? Разбира се, че още страдаме. Това е бипо военно престъпление”, каза Михаел Пикерт, 47, на митинг на ПЕГИДА миналия месец.

Групировката, чийто инициали на немски означават Патриотични Европейци Срещу Ислямизацията на Запада, бе разкъсана от противоречия, когато миналия месец лидерът й се появи на снимки, на които позира като Хитлер. Тогава петима членове от основателите й я напуснаха, за да създадат алтернативно движение.

В понеделник, 9 февруари, около 2000 души се присъединиха към редовната среща на групировката в Дрезден, слаб отзвук от близо 25 000-те, които се събраха по-рано тази година. Антирасистка демонстрация миналия месец привлече 35 000 души, като показа, че в града има и силна опозиция на крайнодесните нагласи.

Но дори и да не е чак толкова мащабна, ПЕГИДА разтърси Германия. Канцлерът Ангела Меркел каза, че някои от членовете й „носят омраза в сърцата си”, а министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призна, че тя е опетнила имиджа на страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.