Думи куршуми: как се ползва и възприема езикът на омразата

Споделете статията:

 

Строителен работник, учителка по български език, компютърен специалист, попфолк звезда, журналист, студент. Това са част от 16-те души, които не се познават, но са обединени от това, че живеят в България и са се сблъсквали с езика на омразата като жертви или ползватели.

 

Разговорите с тях са част от проекта на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) “Не просто думи” (“Not Just Words”), подкрепен от програма “Права, равенство и гражданство” на ЕС. Той обединява представители на общности, засегнати от враждебна реч, сред които ЛГБТИ активистите от фондациите “ГЛАС” и BILITIS и Организацията на евреите в България “Шалом. Целта е създаването на среда, която противостои на речта на омразата.

 

Сред интервюираните са музикантите Венци Мицов, Иван Стоянов, известен и като “Анджелика”, журналистът Явор Дачков, учителите Емил Джасим и Рашел Леви, активистката на крайнодясната формация Български национален съюз Петя Георгиева, ромските активисти Христо Николов и Михаил Мишев, компютърния специалист от американски произход Антъни Линдзи и други.

 

АЕЖ представя историите им в международния ден на ненасилието на ООН, 2 октомври. От организацията цитират актуално проучване на Европейската агенция за основни права, проведено сред 140 000 участници от 30 европейски страни, което нарежда България сред страните със слаби резултати по отношение на равенството и безопасността на ЛГБТИ хората.

“Едва 22% от българите с различна сексуална ориентация не се притесняват да я разкрият при 47% средно за 28-те страни членки на Европейския съюз. Над половината от ЛГБТИ българите, или 52%, се чувстват дискриминирани поне в една сфера от живота си на фона на 42% за ЕС”, сочат още данните.

 

Обекти на атаки заради сексуалната си ориентация са били 13% от участниците в изследването, като едва 12 на сто от жертвите на насилие са сигнализирали полицията за това. АЕЖ припомня, че в България престъпленията от омраза по сексуален признак не са официално санкционирани от закона.

 

Първото видео от проекта е с фолк певеца Васил Боянов – Азис. “Разбира се, че има думи куршуми, думи ножове, думи оръжие. Езикът на омразата е това – ти стреляш по човека срещу теб”, казва той.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.