Два месеца по-късно в Асеновград искат специална комисия да „проучи“ фактите и да не се етнизира подхода

Роднините на задържаните в Асеновград искат специална комисия да проучи и тяхната версия, пише „Дневник“.

Близките твърдят, че версията им за инцидента, за който Маргиналия писа https://www.marginalia.bg/novini/koj-plashta-na-motoristite-da-plashat-romski-i-balgarski-detsa// „не е била чута нито от разследващите, нито от медиите. „Има много сериозни доказателства и факти, които в момента се пропускат и ние нямаме възможност да ги посочим. Ние не искаме намеса в работата на съда и нарушаване на законите, а обективност при разследването на етапите на това сбиване“, пише в писмото.

Те са изпратили апела си до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, , главният прокурор Сотир Цацаров, Комисията за защита от дискриминация и БХК.Засега отговор има само от президентството.От канцеларията на Радев благодарят на пишещите за „доверието, оказано на президентската институция“. Главният секретар Димитър Стоянов е написал още в писмото до близките,че „обещават да следят темата и вярват в „законовите действия на българските институции“.

По случая прокуратурата образува досъдебно производство, по което привлечени като обвиняеми за хулиганство с особена дързост и цинизъм са 11 души. Девет от тях остават в ареста, като мерките им са потвърдени от две инстанции, двама са освободени срещу парични гаранции, пише още  „Дневник“.

Първоначалният срок за приключване на разследването е 26 август. Като предстоят да се назначат още съдебно медицински експертизи, като приключването на разследването зависи от това в какъв срок вещите лица ще приключат.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.