Два милиона протестират по време на встъпването на Тръмп в длъжност

Близо два милиона души по света, предимно жени, организираха протести срещу новия американски президент. Изглежда, че от страха на опонентите на Доналд Тръмп се роди надежда, се казва в коментар на „Гардиън“, публикуван по този повод.

Повече от половин милион се събраха на мирен Марш на жените във Вашингтон. Това беше най-големият протест при встъпване в длъжност на американски президент, а присъстващите бяха в пъти повече от 60-те хиляди демонстранти срещу войната във Виетнам през 1973 г., по време на заемането на президентския пост от Ричард Никсън.

„Добре дошли на първия ви ден, ние няма да си тръгнем!”, скандираха те към Белия Дом. Повече от 600 подобни шествия в САЩ и по света обединиха протестиращите срещу Тръмп. В Чикаго се събраха 250 000 души, а в Лос Анджелис и Бостън – по 100 000. В Ню Йорк 400 000 анти-Тръмп активисти преминаха покрай Кулата Тръмп на 5-то Авеню, според кабинета на кмета демократ Бил Де Блазио.

Около 100 000 души се мобилизираха и в Лондон, а по-малки протести имаше в други страни, сред които Австралия, Нова Зеландия, Германия, Франция, Унгария, Швейцария, Чехия и Канада.

Марш на жените се проведе и в София. На него се включиха и ЛГБТИ активисти, както и други активисти в областта на човешките права.

Организаторите на основния марш във Вашингтон заявиха, че целта им е била да изпратят послание, че очакват избраните водачи да защитават правата на жените, техните семейства и общности. Но протестиращите имаха и други послания. На плакати пред американското посолство на площад Гросвенър в Лондон пише: „Зарежете Тръмп”, „Отхвърлете омразата, дръжте сметка на политиците”, „Не на расизма, не на Тръмп”. В Берлин, където страната прие стотици хиляди бежанци от Сирия, протестиращите скандираха: „Без омраза, без страх, приемаме бежанците сред нас!”

В Париж най-малко 7000 души се събраха близо до Айфеловата кула, носейки плакати, на които пишеше: „Свобода, равенство, сестринство”, с препратка към националното мото на Франция.

Организаторите споделиха, че изненадващият наплив на протестиращи бил толкова голям в Чикаго, че са били принудени да съкратят част от предварителния маршрут поради причини, свързани със сигурността. Те предвиждат, че „сърдечният и галванизиращ” тон на митингите ще бъде трамплин за дългосрочна политическа активност срещу политиката на разделение на Тръмп.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.