Двама израелски войници и миротворец от ООН са убити

Споделете статията:

Двама израелски войници и испански миротворец бяха убити в престрелка между Хизбула и Израел вчера. Това е станало по време на един от най-сериозните сблъсъци в района от 2006 насам, съобщи “Ройтерс”.

Израелските войници са убити, след като когато бойци на “Хизбула” са хвърлили две гранати по конвой от израелски военни превозни средства на границата с Ливан, а миротворецът, който е служил в група за наблюдение на ООН в южен Ливан – при отговора на Израел с въздушни удари и артилерийски огън. За смъртта му съобщиха говорител на ООН и испански представители на организацията. По твърдения на “Хизбула” нападението ѝ е извършено в отговор на въздушния удар на Израел в Южна Сирия на 18 януари, когато са убити няколко членове на групировката и един ирански генерал.

„Тези, които стоят зад нападението ще платят пълната цена”, заяви по-късно израелският министър председател Бенямин Нетаняху в среща с ръководителите на силите за сигурност. Израелската армия потвърди смъртта на двамата войници, като допълни, че те били нападнати, докато карали необозначени цивилни превозни средства по пътя до ограждението, което бележи хълмистата граница между Израел и Ливан. Седем други войници също са били ранени.

Андреа Тененти, говорител на временните сили на ООН в Ливан, където служат повече от 10 000 човека, заяви, че смъртта на миротвореца се разследва. Специалният координатор на ООН за Ливан призова всички страни да се въздържат от по-нататъшно влошаване на ситуацията, а ливанският министър-председател припомни, че страната му е обвързана с резолюцията на ООН, която сложи край на войната през 2006 г.

80-километровата граница между Израел и Ливан беше относително спокойна от 2006 г. насам, след 34-дневен конфликт между Израел и “Хизбула”, в който бяха убити 120 души в Израел и повече от 500 в Ливан. След сраженията с “Хамас” в Газа миналата година Израел предупреди за търкания на северната си граница и за вероятността “Хизбула” да е прокопала тунели, за да проникне на територията на страната. През последните дни Израел е концентрирал войски и военно оборудване на северната си граница.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.