Двама лидери на Червените кхмери осъдени за престъпления срещу човечеството

На доживотен затвор бяха осъдени двама лидери на Червените кхмери вчера. Както Marginalia вече писа, трибунал в Пном Пен, организиран от ООН, започна поредица от дела срещу двамата най-висши живи водачи на Червените Кхмери – Нуон Чиа и Кхиеу Самфан. 

Трибуналът призна двамата обвиняеми за виновни за насилствено изселване. Евакуацията на Пном Пен е едно от най-мащабните насилствени изселвания в модерната история. След като вземат властта през април 1975 г., кхмериите на практика опразват градовете на Кампучия. С това те целят да създадат утопично аграрно комунистическо общество, в което няма пари и градски жители.

Присъдата срещу Нуан Чиа гласи: „Трибуналът намира обвинения Нуан Чиа за виновен в престъпления срещу човечеството, или изтребление, включително убийства, политическо преследване и други нехуманни актове, насилствено преселване и унищожение“.

Осъдените заявиха, че са обжалвали решението на трибунала. Съдът обаче не отмени мярката за задържането им с поради тежестта на престъпленията.

Тази присъда се отнася до малка част от обвиненията срещу лидерите на Червените кхмери.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.