Двама лидери на Червените кхмери осъдени за престъпления срещу човечеството

На доживотен затвор бяха осъдени двама лидери на Червените кхмери вчера. Както Marginalia вече писа, трибунал в Пном Пен, организиран от ООН, започна поредица от дела срещу двамата най-висши живи водачи на Червените Кхмери – Нуон Чиа и Кхиеу Самфан. 

Трибуналът призна двамата обвиняеми за виновни за насилствено изселване. Евакуацията на Пном Пен е едно от най-мащабните насилствени изселвания в модерната история. След като вземат властта през април 1975 г., кхмериите на практика опразват градовете на Кампучия. С това те целят да създадат утопично аграрно комунистическо общество, в което няма пари и градски жители.

Присъдата срещу Нуан Чиа гласи: “Трибуналът намира обвинения Нуан Чиа за виновен в престъпления срещу човечеството, или изтребление, включително убийства, политическо преследване и други нехуманни актове, насилствено преселване и унищожение”.

Осъдените заявиха, че са обжалвали решението на трибунала. Съдът обаче не отмени мярката за задържането им с поради тежестта на престъпленията.

Тази присъда се отнася до малка част от обвиненията срещу лидерите на Червените кхмери.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.