Двама са обвинени за убийството на Немцов

Петима задържаха за убийството на Немцов руските власти. Според представител на изпълнителната власт един от тях е служил в полицейски отряд в руската част на Чечня, съобщи Ройтерс.

Петимата мъже бяха въведени в московска съдебна зала в неделя, придружени от маскирани служители на силите за сигурност. Те стояха в метални клетки в съда, когато телевизионните екипи бяха допуснати, за да ги снимат.

Съдията се произнесе, че и петимата трябва да бъдат държани под надзор и че единият от тях, Заур Дадаев, е признал участието си в убийството, когато бил разпитан от следователите.

Дадаев е служил в продължение на 10 години в полицейския отряд „Север”, част от вътрешното министерство в Чечня, докладват руски новинарски агенции. Те цитират Алберт Баракаев, старши представител на силите по сигурността в съседната област Ингушетия, където са били задържани някои от мъжете.

Изслушванията в  съда бяха широко отразени от държавните медии и интерпретирани като знак, че властите извършват задълбочено разследване, не само повърхностни действия, както предполагат някои от привържениците на Немцов.

Немцов бе застрелян през нощта на 27 февруари, в центъра на Москва. Това е едно от най-значимите убийства на руски опозиционер през 15-те години, откакто президентът Владимир Путин заема длъжността си. Според някои Немцов е бил убит по поръчка на Кремъл. Редица критици на режима на Путин изтъкват несъответствия в официалните информации за настъпването на смъртта му. Руските представители на властта отричат да са замесени в случая, а Путин осъди убийството му.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.