Две години за критикуване на армията

Обвиненият в опозоряване на армията водач на тунизийския полицейски съюз Саби Джуйни бе осъден в края на ноември на 2 години затвор. Това съобщи Хюман Райтс Уоч. На първа инстанция Военният трибунал в Тунис наложи тази присъда след процес срещу Джуйни в негово отсъствие, без да го уведоми предварително.

Първоначално военният прокурор го извика да даде свидетелски показания, след като Джуйни заявява по телевизионно ток шоу, че министърът на отбраната е получил предварително уведомление за въоръжена групова атака, засегнала 46 тунизийски войници, но не е успял да вземе защитни мерки. Джуйни съобщи на ХРУ, че прокурорът сменил статута му от свидетел на обвиняем, без да го уведоми. Тунизийските власти трябва да свалят криминалните процедури срещу него.

„Адекватният отговор от страна на властите на обвиненията на Джуйни, е да ги разследва”, каза Ерик Голдщайн, заместник директор на ХРУ за Близкия Изток и Северна Африка. „Като изпращат вестителя в затвора, тунизийските власти се опитват да прекратят обществения дебат за действията и способностите на министъра на отбраната. Джуйни сподели, че не е получавал призовка да присъства на процеса срещу себе си, както изисква кодексът на криминалната процедура. Колкото до присъдата си, за нея той научил от социална медия.

Джуйни поясни, че още през юли бил призован да се яви пред прокурора като свидетел и не знаел, че военният прокурор го е обвинил в опетняване репутацията на армията според член 91 от кодекса на военното правосъдие. След това той не е бил задържан и чака официално уведомление за присъдата си, за да поиска повторно провеждане на процеса, минал в негово отсъствие.

Изявлението на Джуйни по телевизията следва нападението на 16 юли, при което са убити 16 войници, а други 23 са ранени в планините Чаамби, близо до тунизийската граница с Алжир. Очевидно нападетели са били членове на ислямистка въоръжена групировка. На 17 юли Джуйни заяви по телевизия Несма, че министърът на отбраната е получил информация от разузнаването една седмица по-рано, включваща дата и детайли за планираната атака, но не е направил необходимото да защити войниците. Министърът на отбраната Гази Джериби отрече обвиненията на Джуйни и каза, че ще подаде жалба срещу него за опозоряване на армията.

Според ХРУ криминалните обвинения срещу Джуйни нарушават правото му да говори свободно, защитено в член 31 от новата тунизийска конституция и член 19 на Международния договор за граждански и политически права, по който Тунис е страна. През 2011 г. Комитетът за правата на човека към ООН публикува ръководство за държавите – страни по договора, за задълженията им според член 19, който акцентира върху високата ценност на безпрепятственото изразяване „при обстоятелства на публичен дебат засягащ обществени фигури в политическата сфера и обществените институции.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.