Две партии от новия парламент поставиха акцент върху пандемичната криза

Споделете статията:

На първото заседание на новото Народно събрание  лидерите на опозиционните партии обявиха приоритетите си.

Мустафа Карадайъ декларира позицията на ДПС, че ще подкрепи опит за създаване на правителство от новите формации в Народното събрание, ако той следва няколко приоритета: да направи план за излизане от пандемичната криза от CОVID-19 с активна ваксинационна програма и мерки за защита на бизнеса; да промени съставената от сегашното управление програма за участие на България в европейския план за възстановяване и устойчивост; за създаде план за ускорено развитие на страната и за осигури достойно членство в евро-атлантическите структури.

Сред приоритетите на “Демократична България” Иванов посочи: създаването на нова програма за масова доброволна ваксинация, комплекс от адекватни икономически мерки за подпомагане на бизнеса, семействата и гражданите, мерки за “саниране на финансовото положение” на страната. Сред първите задачи на коалицията Иванов добави възстановяването на ролята на Народното събрание, спешна реформа на изборния процес и на правосъдната система, изчистване и връщане в законността на изпълнителната власт, включително в регулаторните органи, укрепване на суверенитета на държавата – чрез изчистване на службите и чрез осигуряване на енергийна независимост, премахване на факторите за ограничаване на свободата на медиите.

Депутатите от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” пристигнаха в Народното събрание заедно с автобус, с еднакви маски с логото на партията на лицата. На влизане в парламента, те поздравиха протестиращите, но подминаха медиите и не направиха никакъв коментар за първия ден от работата си като народни представители. Слави Трифонов и още четирима народни представители се заклеха дистанционно след специално гласувана процедура.

по материали на медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.