Две партии от новия парламент поставиха акцент върху пандемичната криза

На първото заседание на новото Народно събрание  лидерите на опозиционните партии обявиха приоритетите си.

Мустафа Карадайъ декларира позицията на ДПС, че ще подкрепи опит за създаване на правителство от новите формации в Народното събрание, ако той следва няколко приоритета: да направи план за излизане от пандемичната криза от CОVID-19 с активна ваксинационна програма и мерки за защита на бизнеса; да промени съставената от сегашното управление програма за участие на България в европейския план за възстановяване и устойчивост; за създаде план за ускорено развитие на страната и за осигури достойно членство в евро-атлантическите структури.

Сред приоритетите на „Демократична България“ Иванов посочи: създаването на нова програма за масова доброволна ваксинация, комплекс от адекватни икономически мерки за подпомагане на бизнеса, семействата и гражданите, мерки за „саниране на финансовото положение“ на страната. Сред първите задачи на коалицията Иванов добави възстановяването на ролята на Народното събрание, спешна реформа на изборния процес и на правосъдната система, изчистване и връщане в законността на изпълнителната власт, включително в регулаторните органи, укрепване на суверенитета на държавата – чрез изчистване на службите и чрез осигуряване на енергийна независимост, премахване на факторите за ограничаване на свободата на медиите.

Депутатите от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пристигнаха в Народното събрание заедно с автобус, с еднакви маски с логото на партията на лицата. На влизане в парламента, те поздравиха протестиращите, но подминаха медиите и не направиха никакъв коментар за първия ден от работата си като народни представители. Слави Трифонов и още четирима народни представители се заклеха дистанционно след специално гласувана процедура.

по материали на медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.