Двойно по-вероятно е цветнокожите хора и ЛГТБИ да се заразяват с Ковид-19

Споделете статията:

Според ново проучване лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендърите и цветнокожи хора са значително по-склонни да изпитат неблагоприятните здравни и икономически ефекти от пандемията Covid-19, отколкото белите не-ЛГТБИ хора.

Проучването на мозъчния тръст в Юридическото училище в UCLA от института Уилямс, се основава на национално проучване сред над 12 000 възрастни в САЩ, проведено между август и декември Според изследователите въздействието на пандемията не може да се разбере, без да се вземе предвид пресечната точка на расата със сексуалната ориентация и половата идентичност.

„Хората в Америка преживяват пандемията по различен начин“, каза за NBC News Брад Сиърс, временен изпълнителен директор на Института Уилямс и автор на доклада. „В много от резултатите можете да видите комбинирано въздействие на сексуалната ориентация и расата и етническата принадлежност.

Непропорционалните ефекти, отбелязва проучването, могат да бъдат открити „по редица показатели“.„Цветните ЛГБТИ хора са по-склонни да имат положителен тест за COVID-19, да познават лично някой, който е починал от COVID-19, и да са преживели няколко вида икономическа нестабилност в резултат на пандемията“, се посочва в изследването. „Те също така са по-склонни да следват мерки за обществено здраве, като тестване за COVID-19, социално дистанциране и носене на маски, отколкото не-ЛГБТ белите хора.

Изследването идва непосредствено на друго подобно извършено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което установява, че сексуалните малцинства имат по-високи нива на няколко основни здравословни състояния – като рак, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, диабет и астма – които могат да увеличат риска от тежки заболяване, свързано с Covid-19.

Предишни проучвания от Института Уилямс също установиха, че хората с ЛГТБИ са изложени на риск от сериозно заболяване в резултат на Covid-19 и са изправени пред по-високи нива на безработица в резултат на пандемията.

Цветнокожите ЛГБТИ хора са били два пъти по-склонни от белите респонденти – независимо от сексуалната ориентация и половата идентичност – да съобщават, че са дали положителен тест за Covid-19 (14,5% срещу малко над 7%), според констатациите, докато не-ЛГТБИ цветнокожи хора имат степен на положителност 10,6%.„Състезанието играе огромна роля тук“, каза Сиърс и добави: „Когато мислим за пресечно въздействие, това е почти толкова ясно, колкото можем да го видим в данните.“

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.