Джавед Нури: Да спрем тези побоища и мъки на бежанците

„Тук сме, за да подкрепим тези хора, които са пострадали по границата и които са ги били на границата. И да спрем тези побоища и тези мъки на бежанците“. Това заяви афганистанският бежанец Джавед Нури за Marginalia на протест, който се проведе пред Главна дирекция „Гранична полиция“ вчера по обед.

Повод за протеста беше информацията за 17 иракски йедизи (малцинствена група, преследвана от „Ислямска държава“), бити от български гранични полицаи на границата ни с Турция. Тя се появи първоначално в чуждестранни медии, а по-късно беше публикувана и в български. Според публикациите двама от търсещите убежище са починали от измръзване, защото в резултат на травмите от нанесения им побой не са били в състояние да се доберат до място, където да получат помощ. Във връзка с тази информация в „Гранична полиция“ тече проверка.

This slideshow requires JavaScript.

Резултатите от аутопсията на загиналите Мохамед Джауад Кадим (на 30 години) и Далил Мурад Илиас (на 35 години) сочат, че причината на смъртта е измръзване, а по телата има наранявания, пише „Дневник“ във вчерашния си брой. Екип на сайта в състав Мария Черешева, Дорейд Ал Хафид и Георги Зеленгора беше в Турция, за да събере повече информация за случая. Пред екипа търсещи убежище за пореден път споделят случаи за побои и откраднати пари, мобилни телефони, вещи от страна на български гранични полицаи. Сред интервюираните са жертви на насилие от страна на наши гранични полицаи, както и свидетели на такива случаи на насилие.

В доклад на „Хюман Райтс Уоч“ преди година бяха описани случаи на търсещи убежище, малтретирани и ограбени от гранични полицаи. Тогава МВР отрече тази информация.

Джавед Нури не е бит на българската граница, защото е пристигнал с влак и не е заловен на нея, но е станал жертва на побой на границата в Гърция, разказа още той пред Marginalia. Макар от 12 години да е в България, Джавед няма легален статут и документи за самоличност. Прекарал е няколко години в центрове за задържане, прави опит за самоубийство чрез самозапалване. По-късно е освободен, но така и не получава статут.

На малобройния протест пред „Гранична полиция“ освен Джавед присъстваха и няколко други бежанци, както и български граждани. Към него се присъедини и случайна минувачка – Руска Асенова, за да подкрепи бежанците в България. „Аз съм съпричастна към съдбата на тези хора, защото са измъчени и са тръгнали да търсят по-добър живот“, сподели тя.

Руска Асенова. Протест срещу насилието над търсещи убежище на българската граница. CC-BY Светла Енчева.
Руска Асенова. Протест срещу насилието над търсещи убежище на българската граница. CC-BY Светла Енчева.

Асенова разказа историята на годеника да внучката си, който е чужденец от Афганистан. Станал нередовен мигрант поради забавяне на подновяването на личните му документи, той е затворен в центъра за задържане на чужденци в Бусманци един ден преди навършване на пълнолетието си. Въпреки че е имал проблеми с бъбреците, не му е оказана медицинска помощ. Въпреки че Руска Асенова е представила гаранция, че му предоставя подслон и издръжка, е принуден да подпише документ за доброволно напускане на страната. Годеницата му планира да замине за Турция, за да се събере с него.

„Има краста, внасят се опиати, храната е отвратителна. Ако някой се оплаче, че има краста, го затварят в една стая, смърдяща. Те ѝ казват „мръсната стая“, така са я кръстили. Никаква медицинска помощ няма, въпреки че сме казали. Ние носехме шишенце за краста, но може ли на всички да занесем?“, разказа Руска Асенова за центъра за задържане в Бусманци.

Организаторите на протеста пред Гранична полиция съобщиха, че планират протестно шествие в петък, 27 март, от 18:30 часа, за да се повиши информираността на обществото по темата с насилието над търсещи убежище по границата ни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.