Джейми Оливър бит от гневни съпрузи

Известният готвач Джейми Оливър разкри, че е бил нападан на улицата от гневни съпрузи. Мъжете му били сърдити, защото заради него жените им започнали да искат от тях да готвят, предаде британският вестник „Телеграф“.

Джейми Оливър направи това признание по време на Големия фестивал за музика и храна в Оксфордшир. Той сподели, че e бил преследван и физически атакуван от мъже, накарани от съпругите си да влязат в кухнята.

Според Оливър мъжете го мразели най-вече в началото на кариерата му, през 90-те години, когато създал първото си телевизионно шоу „Голият готвач“. „Когато започнах „Голият готвач“, сигурно помните, че това предизвика доста спорове по онова време“, каза той и допълни: „Спомням си, че започнахме от 12% работещи жени, за да стигнем до 65%, но британските момчета още казваха: „Какво ще има за вечеря, скъпа?“ И помня, че мъжете ме мразеха през първите три години, направо агресивно. Бях преследван, бях бит няколко пъти.“

Първият епизод на „Голият готвач“:

След няколко години обаче мъжете променили нагласата си – те вече искали да задминат Джейми в готвенето.

„След пет или шест години, мъжете, вместо да ме малтретират, започнаха да казват: „Аз вече съм по-добър от теб“, а старият тестостерон беше разбит на пух и прах“, каза той пред британското издание „Ивнинг Стандард“ и допълни: „Когато правя демонстрация [на готвене], вече присъстват повече мъже, отколкото жени.“

39-годишният Джейми Оливър е известен не само с кулинарните си предавания, а и с различните каузи, за които се бори. През 2005 зрителите на BBC го избраха за „най-вдъхновяваща политическа фигура“ на годината, основно защото успя да се пребори за здравословно хранене в британските училища. През 2013 той спечели дългогодишната си битка срещу веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ и месото в сандвичите на компанията вече няма да се обработва с амониев хидрооксид. Оливър беше нарекъл тази практика „розов слузест процес“, чрез който негодно за консумация месо се влага в хамбургерите.

Същата година популярният готвач призна, че най-сетне е прочел първия роман през живота си – „Игрите на глада“. Макар да е написал 17 книги, той има проблеми с четенето, защото страда от дислексия. През 2002 той създава ресторанта си Fifteen с цел да даде шанс за квалификация и работа на проблемни младежи, защото самият той е бил такъв поради дислексията си. Там намират място млади хора с криминално минало, зависимости, дислексия и други проблеми. Днес има два ресторанта Fifteen във Великобритания, един в Амстердам и планове за възстановяване на марката в Мелбърн, Австралия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.