Джейн Фонда с белезници, скандирала лозунги за действия срещу климатичните промени

Носителката на „Оскар“ Джейн Фонда беше арестувана пред Капитолия на САЩ, където протестира срещу климатичните промени и настоя за действия по опазване на околната среда, съобщават медиите.

Слагат белезници на 81-годишната филмова звезда от полицаите с още няколко души след 10-минутно протестиране на стъпалата на Капитолия, показва видео, публикувано на страницата на Фонда във Фейсбук.

 

Джейн Фонда е и трикратна носителка на наградата Златен глобус, политическа активистка, феминистка

„Днес полицията в Капитолия на САЩ арестува 16 лица за незаконна демонстрация на Източния фронт на Капитолия на САЩ“, се казва в изявление на говорител на полицията, което не идентифицира задържаните.

Фонда, облечена в яркочервено гащеризон, скандираше с лозунги за действия срещу климатичните промени, преди да й бъдат сложена белезници и да бъде отведена под аплодисменти от протестиращите съмишленици. Пред Los Angeles Times Джейн Фонда казва, че се премества във Вашингтон за четири месеца, за да е по-близо до епицентъра на борбата. Тя ще протестира всеки петък до края на януари с настояване за спешни действия за опазване на климата.

Капитолия е символ на законодателната власт на САЩ. Там работи Конгреса с двата му клона – Камарата на представителите и Сената.

Междувременно 16-годишната Тунберг пък се включи в стачка за климата в Денвър, щата Колорадо.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.