Джихадистите от ИДИЛ преследват десетки хиляди йезиди

Хиляди йезиди – представители на една от иракските етнически групи, сродна с кюрдите, са били принудени да се скрият в планината, подгонени от терористите от Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Според заместник-директора на Хюман Райтс Уоч за Близкия изток Джо Сторк 60 000 – 70 000 души са побегнали само с дрехите на гърба си, за да се спасят от преследване и отвличания.  Голяма част от тях са жени и деца, а мнозина са починали от горещините, липсата на вода и храна.

Йезидите е трябвало да бягат, тъй като на 3 август кюрдските военни сили в района са се оттеглили. Причината е, че няма заповед за продължаването на военните действия срещу ИДИЛ. На 4 август кюрдският областен управител Масуд Барзани е заявил, че ще се бори с джихадистите до последен дъх, но конкретни действия не са последвали, казват очевидци йезици.

Един от избягалите в планините йезидски активисти разказва, че на ден там умират по 10-15 души, има случаи и на починали родилки. Той получил съобщение: „Нощта приближава, изпратете хеликоптери с храна и вода до утре. Иначе ще чуете за масов гроб.”

В петък Пентагонът заяви, че американски самолети са пускали пакети с храна и вода, но лекар, намиращ се сред бегълците, съобщава, че няма и следа от тях. За него ситуацията е безнадеждна: „Няма вода, няма храна, няма спасение, няма изход”.

След пленяването на втория по големина иракски град Мосул стратегията на Ислямската държава в Ирак и Леванта е да прочисти територията между Мосул и река Тигър на запад от шиити. На видео материал, разпространен от ИДИЛ, се вижда екзекуция на хора, които очевидно са цивилни. Това, което не е заснето обаче, са отвличанията на десетки жени и момичета, които от края на юни досега са държани в училищна сграда в Тел Афар, град на северозапад от Мосул.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.