Джо Байдън може да прекрати срамното мълчание на САЩ за арменския геноцид

Президентът Джо Байдън се готви официално да признае, че системното избиване и депортиране на стотици хиляди арменци от Османската империя в съвременна Турция преди повече от век е геноцид, съобщават New York Times и The Wall Street Journal.

Очакваният ход – нещо, което Байдън бе обещал да направи като кандидат – може допълнително да усложни и без това напрегнатите отношения с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. Служителите на администрацията не са информирали Турция от сряда и Байдън все още може да промени решението си, според един служител.

Американските власти разговаряха при условие за анонимност, за да обсъдят вътрешните обсъждания. Законодателите и арменско-американските активисти лобират пред Байдън да направи съобщението преди Деня за възпоменание на арменския геноцид, който ще бъде отбелязан в събота. Една от възможностите е Байдън да включи признаването на геноцида в годишната прокламация за деня на паметта, която обикновено се издава от президентите.

Предшествениците на Байдън избягваха да използват „геноцид“ в прокламацията, отбелязваща мрачния момент в историята. Двупартийна група от повече от 100 членове на Камарата в сряда подписа писмо до Байдън, призовавайки го да стане първият президент на САЩ, който официално признава жестокостите от епохата на Първата световна война като геноцид. „Срамното мълчание на правителството на Съединените щати относно историческия факт на арменския геноцид продължава твърде дълго и трябва да приключи“, пишат депутатите. „Призоваваме ви да изпълните ангажиментите си и да говорите истината.“Турският външен министър предупреди администрацията на Байдън, че признаването ще „навреди“ на връзките между САЩ и Турция.А

ко Байдън продължи, той почти сигурно ще се изправи срещу Турция, която успешно притиска досега предишните президенти да заобиколят проблема.Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано тази седмица каза, че Турция не е особено загрижена от решението, което Байдън може да вземе.  Същевременно той предупреди, че подобен ход ще бъде посрещнат с остра реакция.“Ако САЩ искат нашите отношения да се влошат, зависи от тях“, каза той в интервю за турския новинарски канал HaberTurk.

Връзката между Байдън и Ердоган започва много студено. Повече от три месеца след президентството си Байдън все още не е разговарял с него.Връзките между Анкара и Вашингтон – които някога се смятаха за стратегически партньори – през последните години непрекъснато се влошават заради различията по отношение на Сирия, сътрудничеството на Турция с Русия и напоследък във връзка с турските военноморски интервенции в Източното Средиземноморие, които американските власти определиха като дестабилизиращи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.