Джо Байдън обещава хуманна миграционна политика

Програмата на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън предвижда „хуманна миграционна политика“, по-специално облекчена процедура за получаване на гражданство за 12 милиона нелегални имигранти и връщане на програмата, защитаваща от депортиране децата на имигранти (приета през 2012 и отменена през 2017 г.).

Католикът Джо Байдън, който до минути ще положи клетва като 46-и президент на САЩ, започна деня с посещение на катедралата на „Св Апостол Матей“, разположена буквално на сто метра от Белия дом / илюстрация dariknews

 

 

Джо Байдън смята да предостави на тези деца правото да получават федерална помощ в сферите на здравеопазването и образованието.

Предлага да се увеличи годишният таван за прием на бежанци от 15 000 на 125 000, да се премахнат центровете за настаняване на нелегални имигранти и в течение на 4 години да се отпуснат 4 милиарда долара като помощи за страните от Централна Америка, откъдето идва основният приток от бежанци в САЩ.

„Стената на Тръмп“ между САЩ и Мексико растеше с по стотина метра на ден

Освен това заяви, че ще спре изграждането на стената по границата с Мексико.

След встъпването си в длъжност Байдън обещава реформи, разширяващи обхвата и достъпността на медицинските грижи. Той подкрепя програмата за задължително медицинско осигуряване на всички граждани на САЩ, приета от администрацията на Барак Обама през 2010 г. (известна като „Обамакеър“ и влязла в сила през 2014 г.), и смята да поправи някои пропуски в нея.

Той планира да намали минималната възраст за получаване на медицинска застраховка за хора в напреднала възраст чрез програмата „Медикеър“ от 65 на 60 години и да предостави на имигрантите достъп до нея. Освен това Байдън предлага да даде на американците избор между държавно и частно осигуряване, обещава да ограничи поскъпването на лекарствата, включително чрез въвеждане на глоби за фармацевтични компании, повишаващи прекомерно цените на продукцията си. Той смята този план за преходен, а като крайна цел на здравната реформа предвижда премахване на частното осигуряване.

Обявява се за подновяване на вноските на САЩ в Световната здравна организация и за отмяна на процедурата по излизане на САЩ от състава й (членството на страната в СЗО ще изтече през юли 2021 г.).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.