Джоан Роулинг се противопоставя на хомофобията по адрес на олимпиец

Споделете статията:

Тази публикация е създадена в рамките на проекта "Смях срещу омразата".
Тази публикация е създадена в рамките на проекта “Смях срещу омразата”.

Авторката на “Хари Потър” защити в Туитър състезателя по скок във вода Том Дейли. Дейли, който е открит гей, беше подложен на тролски атаки за сексуалната си ориентация след ранното си отпадане от олимпиадата в Рио, уточни PinkNews. 22-годишният състезател, който е сгоден за сценариста Дъстин Ленс Блек, се класира последен на полуфиналите, след като спечели в предварителната фаза.

По този повод молитвената и лобистка група “Християнски глас” (Christian Voice) публикува съобщение в Туитър, което гласи: “Превръщането в гей не изглежда да е донесло облаги на Том Дейли на .

Фенове на скачача във вода обаче, между които и Джоан Роулинг, го защитиха в социалната мрежа. “Не мога да реша кое е по-обидното в този туит, глупостта или злобата”, написа авторката на “Хари Потър”.

Туитът на писателката е харесан над 17 хиляди пъти и е споделен над 9 хиляди пъти. Той е получил множество отговори като например този на потребителя @Cave_Art_Films: “Че хората [могат да] се превръщат в гей и че това има ефект върху скоковете във вода. Златен медал за глупост, сребърен за злоба”.

Джоан Роулинг е убеден защитник на правата на ЛГБТ хората. Един от героите на поредицата “Хари Потър” е гей – магьосникът Дъмбълдор. Миналата година тя отговори на въпроса на сръбска читателка защо Дъмбълдор е гей, след като не прилича на такъв, така: „Може би защото гей мъжете също са… хора.“ Както “Маргиналия” вече писа, след резултатите от референдума за гей браковете в Ирландия писателката се пошегува в Туитър, че сега вече Дъмбълдорф ще може да се омъжи героя на Толкин Гандалф. В киното Гандалф се играе от сър Иън Маккелън, който е открит гей. Заради шегата ѝ американска хомофобска църква, известна като “Бог мрази педалите”, организира бойкот на въображаемата сватба.

Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община. Програма Европа, 2016 г. Сдружение "Маргиналия"
Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община.
Програма Европа, 2016 г.
Сдружение “Маргиналия”
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.