Джон Кери: Русия защитава своите интереси със самолетите си в Сирия

Типът руски военни самолети в Сирия е съобразен с това да защитават собствените си сили. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, като се позова на становище на американската армия, и призова Русия и Иран да окажат съдействие в прекратяването на 4-годишния конфликт, съобщи агенция “Ройтерс”.

В зависимост от дългосрочните решения на Русия за присъствието на руски въздушни сили в Сирия, може да се повдигнат въпроси за намеренията на Москва, добави Кери. Той подчерта, че докато и САЩ, и Русия искат да сразят Ислямска държава на територията на Сирия, Вашингтон смята, че подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал-Асад привлича чужди бойци, които искат той да падне от власт.

В заключение Кери повтори, че намеренията на Русия в Сирия са неясни и призова и Москва, и Техеран да помогнат с дипломатически усилия да се спре кризата. „Ако (Русия е) там, за да подкрепи Асад и да го накара да смята, че не му се налага да преговаря, мисля, че това е проблем за Сирия, но и за всеки, който иска този конфликт, продължил твърде дълго, да свърши”. Той подчерта, че САЩ са готови веднага да започнат преговори за политическо решение в Сирия.

Водените от ООН преговори за мир в Сирия не успяха да убедят противоположните страни да се помирят и да се споразумеят за преходно правителство, което да свали Асад. Засиленото присъствие на Ислямска държава, руското военно подкрепление и бягството на сирийските бежанци в Европа увеличиха спешната необходимост да се намери политическо решение за Сирия, според “Ройтерс”.

Джон Кери ще се срещне със страните от Европа и Близкия изток, включително с Русия и Иран, по време на Генералното събрание на ООН следващата седмица, за да обсъди начините за започване на мирни преговори за Сирия.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.