Джон Кери: Русия защитава своите интереси със самолетите си в Сирия

Типът руски военни самолети в Сирия е съобразен с това да защитават собствените си сили. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, като се позова на становище на американската армия, и призова Русия и Иран да окажат съдействие в прекратяването на 4-годишния конфликт, съобщи агенция „Ройтерс“.

В зависимост от дългосрочните решения на Русия за присъствието на руски въздушни сили в Сирия, може да се повдигнат въпроси за намеренията на Москва, добави Кери. Той подчерта, че докато и САЩ, и Русия искат да сразят Ислямска държава на територията на Сирия, Вашингтон смята, че подкрепата на Москва за сирийския президент Башар ал-Асад привлича чужди бойци, които искат той да падне от власт.

В заключение Кери повтори, че намеренията на Русия в Сирия са неясни и призова и Москва, и Техеран да помогнат с дипломатически усилия да се спре кризата. „Ако (Русия е) там, за да подкрепи Асад и да го накара да смята, че не му се налага да преговаря, мисля, че това е проблем за Сирия, но и за всеки, който иска този конфликт, продължил твърде дълго, да свърши”. Той подчерта, че САЩ са готови веднага да започнат преговори за политическо решение в Сирия.

Водените от ООН преговори за мир в Сирия не успяха да убедят противоположните страни да се помирят и да се споразумеят за преходно правителство, което да свали Асад. Засиленото присъствие на Ислямска държава, руското военно подкрепление и бягството на сирийските бежанци в Европа увеличиха спешната необходимост да се намери политическо решение за Сирия, според „Ройтерс“.

Джон Кери ще се срещне със страните от Европа и Близкия изток, включително с Русия и Иран, по време на Генералното събрание на ООН следващата седмица, за да обсъди начините за започване на мирни преговори за Сирия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.