Кофи Анан: Еболата е пренебрегната, защото е започнала в Африка

„Богатите държави реагираха бавно при справянето с епидемията на ебола, тъй като тя започна в Африка”, каза бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, остро критикувайки действията за ограничаване на разпространението на болестта. „Изпитвам горчивина и разочарование от реакцията… Не очаквах, че международната общност ще действа толкова бавно”, заяви Анан в предаване по ББС.

Ако кризата беше засегнала друг регион, вероятно мерките срещу нея щяха да са съвсем различни. Всъщност, ако се вгледаме в развитието на кризата, международната общност наистина се „събуди“ за опасността, когато заболяването се появи в Америка и Европа, смята дипломатът от Гана, който бе начело на ООН в продължение на едно десетилетие до 2006 г. Според него трябва да е ясно, че разпространението на вируса от епицентъра му в западна Африка към държави отвъд Океана е въпрос на време.

Заболяването е предадено на една медицинска сестра в Испания и на две други в САЩ. И трите са лекували пациенти, заразени с ебола в Африка. „Обръщам се с обвинение към правителствата, които имаха възможност да реагират по-адекватно… Мисля, че можем да посочим достатъчно виновни”, продължава Анан.

„Колкото до африканските държави в региона, те можеха да поискат помощ по-настойчиво и по-бързо, а международната общност можеше да избере много по-удачен вариант за предлагането й. Нямахме нужда от месеци наред, за да направим това, което правим сега”, коментира Анан.

Анан защитава Световната здравна организация, която е критикувана, че не е реагирала адекватно спрямо най-лошата епидемия на ебола, започнала в Гвинея, преди да се разпространи в Либерия и Сиера Леоне. Носителят на Нобеловата награда каза, че СЗО, която предвижда, че броят на заразените ще достигне до 10 000 на седмица през декември, е знаела за риска от заболяването, но е разчитала правителствата да предложат мерки. „Към страните са отправяни най-различни изисквания и те не винаги подреждат добре приоритетите си”, завършва Анан.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.