Единадесет посланици подкрепиха София прайд

Споделете статията:

Ръководителите на единадесет дипломатически мисии в България направиха общо изявление в подкрепа на София Прайд. В общата инициатива се включиха посланиците на Великобритания, Холандия, Белгия, Франция, САЩ, Финландия, Норвегия, Ирландия, Германия, Дания и Южна Африка.

[quote_box_right]”София Прайд е събитие, което подкрепя правата на човека и толерантността, празнува различията между хората и отрича хомофобията. Маршът също така повишава видимостта на българската ЛГБТИ общност и отправя много важното послание до хилядите млади хомосексуални хора в цялата страна, че не са сами.” (Из изявлението.)[/quote_box_right] „Никой не би следвало да бъде дискриминиран въз основа на сексуалната му ориентация или половата му идентичност. С подписването на това изявление бихме искали да изтъкнем, че всяко демократично общество би трябвало да застане зад непредубедеността и толерантността към ЛГБТИ общността“, се казва в изявлението. Посланиците подчертаха: „В Прайд събития по цял свят хомосексуални и хетеросексуални хора се събират в подкрепа на принципа, че всички граждани трябва да имат еднакви права: да живеят, да се обичат и работят без страх от дискриминация. Още не сме постигнали тази цел – дискриминацията все още съществува. Искаме да насърчим България да приеме ЛГБТИ общността като равноправни граждани и да се присъедини към София Прайд.“

София прайд ще се състои на 5 юли от 17 часа и ще тръгне от Паметника на Съветската армия. Първоначалната дата на гей парада беше 21 юли, но ден по-рано организаторите му го отложиха в знак на съпричастност към жертвите и пострадалите от наводненията във Варна и региона. За първата дата Столична община предложи съкратен маршрут на прайда във връзка с така наречения „Анти-гей парад“, планиран за същия ден. Въпреки че гей парадът беше отложен, хомофобското събитие се проведе. Все още няма официална информация дали концертът на група „БГ Рок“, с който трябваше да завърши хомофобското шествие и който организаторите му отложиха за новата дата на прайда, ще се състои. По непотвърдена информация, която Marginalia получи, концерт няма да има.

Фокусът на тазгодишния София Прайд ще бъде върху липсата на достатъчно политическа подкрепа за спазването на правата на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Организаторите на гей парада съобщиха, че по тази причина пред всяка институция по пътя на шествието ще бъде оставено персонализирано послание и искания, свързани с правата на ЛГБТИ общността. По този начин те се надяват да насочат вниманието на институциите към проблемите на различните и да провокират промени в отношението към тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.