Единствени в ЕС българските лидери не са обявили дали са ваксинирани срещу COVID-19

За шест месеца – от декември 2020 г. до юни 2021 г. – лидерите на всички страни от Европейския съюз обявиха, че са се ваксинирали срещу COVID-19. На всички без една. България.

За разлика от европейските си колеги, президентът Румен Радев още не се е решил да предприеме тази стъпка. Поне не публично. Същото важи и за бившия министър-председател Бойко Борисов, както и за служебния премиер Стефан Янев.

Освен европейските лидери, публично се ваксинираха и американският президент Джо Байдън, руският президент Владимир Путин, британската кралица Елизабет Втора, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, индийският премиер Нарендра Моди и много други. Турският президент Реджеп Ердоган дори стана обект на критики, след като се разбра, че се е имунизирал не с две, а с цели три дози – при това в период, когато страната страдаше от недостиг на ваксини за уязвимите групи.

Председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов е известен като човек, омаловажаващ заплахата от пандемията. Самият той се разболя от COVID-19 в началото на април и не е ясно дали това събитие е променило по някакъв начин вижданията му, но темата не е част от приоритетите на неговата партия.

Единственият, за когото се открива публична информация, че се е ваксинирал е председателят на ДПС Мусафа Карадайъ.

От „Демократична България“,потвърдиха, че и тримата съпредседатели на обединението Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев са ваксинирани с втора доза срещу COVID-19.

Пасивността на политическия елит у нас не помага на българските граждани да разсеят съмненията, които имат за ваксините, коментират експерти. Страната продължава да е с критично нисък процент на имунизирани срещу COVID-19 – на последно място в ЕС. Въпреки вялите опити на здравните власти да насърчават ваксинацията, българските граждани изглеждат изоставени на дезинформацията, която ги залива по многобройни канали.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.