Единственото място в София за безплатна помощ на зависими е пред фалит, употребата на психоактивни вещества се увеличава

Споделете статията:

Център за работа със зависими е пред фалит. След редица спрени програми, това е единственото място в София за безплатна базисна помощ, съобщи България онеър.

В последно време няколко програми за работа със зависимости, както и такива за превенция, преустановиха дейност.

Към момента в София функционира само “Розовата къща“. Това е единственото място в столицата, където хора, зависими от наркотици и алкохол, могат да получат базисна помощ и то напълно безплатно. В нея работят предимно доброволно. Скоро съществуването на центъра е бил под заплахата да бъде закрит, но с кампания за около месец и половина са събрани около 15 хил. лева. Средствата се изчерпват, а доброволците и зависимите ще имат нужда от помощ (вкл. и финансова) и в бъдеще.

Кризисният център се грижи за хора с много нисък социален статус, често без документи, като им подсигурява храна, пералня, разговор с психолог или психиатър и юридическа подкрепа. Съществуването на центъра обаче е под въпрос.

Юлия Георгиева, която близо 20 години е посветила на превенцията на наркомании и  е представител на Център за хуманни политики и председател на УС, казва пред телевизията: “Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия!Тя очерта и опасна картина, свързана с повсеместната употреба на нови психоактивни вещества, чиито размери са като епидемия.

В България даваме пари за преследване на хора, които употребяват наркотици, и много по-малко – за превенция и лечение. Системата у нас, ако въобще работи – работи лошо, казва още Георгиева.

Преди месеци протече акция за набиране на пари, благодарение на която организаторите продължиха каузата. Финансите в момента са крайно недостатъчни, за да може грижата за рисковите групи да продължи

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.