Една Европа за всички:: НЕ на омразата, ДА на промяната

 

В Берлин, Виена, Париж, София, Варшава, Букурещ, Будапеща, Кьолн, Хамбург, Гьотеборг, Ултрехт, Генуа, Стокхолм, Щутгарт, Мюнхен, Лайпциг, Щутгарт и други европейски градове

Предстоящите Европейски избори са решаващи за посоката на бъдещото развитие на Европейския съюз. Във времена на все по-силно нарастващи националистически и крайно десни тенденции, ние се противопоставяме на тенденцията презрението към хората и расизмът да се направят обществено приемливи, а омразата и недоволството срещу бежанците и малцинствата да се разпалват. Ние няма да позволим да бъдат атакувани върховенството на закона и независимите съдилища, да бъдат ограничени човешките права и свободи. Затова призоваваме всички европейски граждани на 26 май да се противопоставят на национализма и расизма: Да гласуват за демократична, мирна и обединена Европа!

Днес е по-важно от всякога да работим като солидарно общество за Европа, която да осъществява демокрацията и върховенството на закона над националните граници и да обърне гръб на национализма и изолацията. Ние заедно казваме, че Европейският съюз трябва да се промени, ако иска да има бъдеще. Ние се борим заедно за нашата визия за една различна Европа.

Нашата Европа на бъдещето …

◦ защитава хуманизма и правата на човека. Вместо да превръща границите си в крепости и да позволява хората да се удавят в Средиземно море, тя гарантира безопасни пътища за убежище, право на убежище и справедливи процедури за търсещите закрила.

◦ застъпва се за демокрацията, многообразието и свободата на изразяване. Вместо да слуша мощните бизнес лобита, тя чува гласа на своите граждани. Защитава върховенството на закона, става все по-демократична и предоставя на Европейския парламент по-голямо влияние. Насърчава толерантността и осигурява разнообразието на начините на живот, равенството между половете, свободата на изкуството, културата и пресата, както и на динамичното гражданско общество.

◦ гарантира социална справедливост. Вместо да насърчава приватизацията, дерегулацията и неолибералните търговски споразумения, тя се превръща в противотежест на огромното влияние на корпорациите. Основава се на солидарността и гарантира правата на работниците. Гарантира на всички хора правото на образование, на жилище, медицински грижи и социална сигурност, както и живот, лишен от бедност. Европа трябва да изпълни своята отговорност сега – тук и по целия свят.

◦ задвижва основни екологични промени и решаване на кризата с климата. Вместо на изкопаеми и ядрени енергии, тя разчита на възобновяемите източници на енергия. Стимулира екологичното селско стопанство. Същевременно гарантира, че промените са със социална насоченост и създават добри работни места.

В неделя, 19 май 2019г., десетки хиляди хора ще излязат на улиците в цяла Европа едновременно! Бъди заедно с нас! За бъдещето на Европа!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.