ХРУ: Еднополовите връзки вече не са престъпление в Индия

Решението на Върховния съд е победа за ЛГБТИ общността

На 06.09.2018 г. индийският Върховен съд единодушно реши да „срази“ индийското законодателство, което криминализира еднополовите връзки. Съдия Инду Малорта ясно заяви, че „се дължи извинение на членовете на ЛГБТИ общността за остракизирането и преследването, на които са били подложени заради невежеството на обществото”, съобщи Хюман Райтс Уоч.

Благодарение на множество активисти, адвокати, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТИ) хора, Индия успя да преодолее невежеството в рамките на няколко десетилетия.

Когато през 2001 г. фондация „Наз” за пръв път представя петиция в обществен интерес във Висшия съд на Делхи, тя твърди, че работата й по превенцията на ХИВ е препятствана от член 377, според който еднополовите отношения са на практика криминално нарушение, което може да се накаже с 10 годишен или доживотен затвор. Индийското правителство възразява, като описва хомосексуалността като „престъпно” и „отблъскващо” поведение. Но през 2009 г., когато Висшият съд на Делхи за пръв път декриминализира еднополовите отношения между възрастни по взаимно съгласие, правителството заема различна позиция и не обжалва присъдата.

Но през 2013 г. Върховният съд отменя решението на Висшия съд на Делхи, което е обжалвано от религиозни и други групи. През 2016 г. все пак се съгласява да преразгледа решението и приема нови петиции, включително от ЛГБТ общността. Тогава започва последната правна битка. Индийското правителство не се противопоставя на петициите, доверявайки се на „мъдростта на съда”.

При състав от петима съдии Върховният съд мъдро решава, че законът нарушава правото на равенство заложено в конституцията и е бил използван като „оръжие за дискриминация”. Все още предстои дълга битка за премахването на дискриминацията и предразсъдъците, но все пак е време за празнуване в Индия. Пред съда е застанал Ариф Джафар, един от подготвилите петицията, който през 2001 г., по обвинение по член 377 прекарва 47 дни в затвор, където е бит и унижаван.  Ариф повтаря казаното от Малорта: „Тези думи наистина значат много за нас. Днешното решение осмисли 30-годишния ми път към него.”

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.