Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом

Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом, а близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. На този фон вече 10 години се работи по извеждането на децата от домове, информира bgonair.

В столицата протича тридневна конференция, която има за цел да събере на едно място натрупаните до този момент данни, опит, добри практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията/ДИ/, като същевременно даде възможност на участниците за рефлексия и дебат.

Представени са данни за процесите на ДИ през обединяващия въпрос „Как трябва да инвестираме в промяната, произтичаща от ДИ?“

“На финала сме, само 21 дома остават, а в началото бяха 140”, сподели Евгения Тонева от Центъра за алтернативни грижи за деца към НБУ.

Нещата се развиват много по-бързо от предвиденото. Официалният срок за финал на процеса на деинституционализация е 2025 г., а до края на следващата година вече и функиониращите 21 дома ще бъдат закрити, стана ясно още от думите ѝ.”Парадоксалното е, че същото изследване показва, че над 95% от хората одобряват процеса на провеждане на деинституционализация, но когато трябва да направим стъпка към приемането на тези деца в личния си живот, се оказва много по-трудно”, каза Тонева в “България сутрин”.

Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални и преживяват същите неща, които преживяват и нашите в общуването си в градината и в училище. Но заради всичко, което са преживели, имат много съпротиви в себе си, за да функционират по начина, който ние бихме приели за нормален, разясни тя.

Следващата стъпка, според Евгения Тонева, е една пълноценна интеграция в обществото, което да ги посрещне не със съжаление, а със споделеност.

Припомняме, че според данни от проучване Алфа Рисърч изнесе тревожни факти за все още ширещата се предубеденост на българите към децата от социални домове. Социолозите бяха провели изследване в десет общини, където има деца от институции. Едва 21 на сто от анкетираните хора в местните общности казват, че биха взели на семейна вечеря или семеен обяд такова дете. 44 на сто биха приели тези деца да учат в един клас с децата им, 62 процента – да живеят в техния квартал, а пет на сто от анкетираните биха станали приемни родители

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.