Провал на делото срещу 13-те имами, ефективна присъда само за Ахмед Муса

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата на Апелативен съд-Пловдив от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед по делото срещу 13-те имами за радикален ислям. Маргиналия системно информираше за хода на делото – вижте  тук и  тук и тук

Обвиненията са за разпространяване на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война.

Общото  наказание на Ахмед Муса става 4 години, тъй като той има предишна 3-годишна условна присъда по подобни обвинения, съобщават от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

 

Ахмет Муса

Муса е лежал 3 години в ареста и те ще бъдат приспаднати, така че ще лежи само година.От държавното обвинение уточняват, че служители на съдебна охрана вече са задържали Ахмед Муса, за да бъде приведено в изпълнение наложеното му наказание и той е в Пазарджишкия затвор.

Върховният касационен съд е потвърдил и едногодишната условна присъда на имама на Сърница Саид Мутлу, с три години изпитателен срок и глоба от 3 хиляди лева за проповядване на антидемократична идеология, съобщи БНР.

Със същото решение районният мюфтия Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда, с три годишен изпитателен срок и глоба от 3 хиляди лева. Останалите 10 имами остават с административни наказания и глоби между 2 и три хиляди лева.

По делото за радикален ислям бяха обвинени 13 имами в проповядване на антидемократична идеология. Окръжният съд в Пазарджик наложи ефективна присъда само за Ахмед Муса, а на останалите бяха наложени глоби. След това делото беше разгледано от Апелативен съд-Пловдив, който потвърди присъдите.

Заради ефективното наказание само Муса имаше право на обжалване във ВКС. Оттам върнаха делото за преразглеждане на Апелативен съд и след повторното произнасяне на присъдата в резултат на новоназначени поредица от експертизи, сега тя е потвърдена отново и става окончателна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.