Египет: 26 души оправдани по обвинение в практикуване на еднополов секс

Споделете статията:

26 мъже бяха оправдани по обвинение в “практикуване на разврат” в Египет. Решението на съда е от 12 януари, съобщи правозащитната организация „Хюман райтс уоч” (ХРУ). Мъжете са арестувани в баня в Кайро на 7 декември 2014 г.

Според ХРУ „това е рядък случай на успех в защитата на правата на неприкосновеност на частния живот и на правото на недискриминация”.

Държавното обвинение е протестирало оправдателната присъда, но въпреки това властите са освободили всичките 26 подсъдими. Това е, по думите на египетската правозащитна организация „Египетска инициатива за лични права”, „първият случай 2011 насам, при който съдът напълно е оправдал обвинени в практикуване на разврат”.

„Това е рядък случай на победа на правата на човека и на независимостта на правораздаването в Египет, но на първо място трябва да се каже, че прокурорите не е следвало да предявяват тези обвинения”, заяви Борис Дитрих, директор на програмата за защита на правата на ЛБГТ хората в ХРУ. Той добави, че прокурорът следва бързо да оттегли своя протест срещу оправдателната присъда.

В деня на ареста на 26-те мъже една проправителствена телевизия разкри образите на арестуваните в новинарската си емисия. Те са снимани полуголи, натъпкани в един полицейски микробус. Лицата на арестуваните са показани по същия канал и на следващия ден, 8 декември. „Това преднамерено публично унизяване на тези мъже е нарушение на тяхното право на неприкосновеност на частния живот”, заявяви ХРУ.

В Египет еднополовият секс по взаимно съгласие не е изрично криминализиран, ако се върши от пълнолетни. Въпреки това властите редовно арестуват хора по подозрения, че извършват еднополови сексуални контакти, като ги обвиняват в „развратно поведение”. Най-големият подобен случай в съвременната история на Египет е познат като “процеса за кораба „Кралска лодка”. През 2001 г. в кораб, плуващ по река Нил, са арестувани повече от 50 мъже по подозрение, че участват в парти, където се „практикува разврат”.

Властите са подложили мъжете, арестувани през декември 2014 г. на процедура на проверка на ануса. Според ХРУ това е обичайна практика в Египет в случаи на предполагаем еднополов секс. От правозащитната организация подчертават, че тази практика нарушава международните стандарти, които забраняват изтезанието и нечовешкото и унизително отношение. Говорителят на Медицинската служба на Министерството на правосъдието обяви на 15 декември, че резултатите от прегледа на обвинените сочи, че те не са практикували еднополов секс.

През 1994 г. комитетът на ООН по правата на човека постанови в решение във връзка със случай в Австралия, че законите, които криминализират доброволните сексуални контакти между пълнолетни партньори, нарушават човешки права и, по-специално, правото на защита на частния живот и правото да не бъдеш дискриминиран. Такива решения са издавани и по случаи от Египет.

„Властите в Египет следва веднага да прекратят арестите и преследванията срещу мъже, заподозрени в практикуване на еднополов секс”, призоваха от ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.