Египет: 75 души осъдени на смърт заради демонстрациите от 2013 г.

75 човека са осъдени на смърт, а други 10 са арестувани във връзка с демонстрациите от 2013 г., предават от британската медия Independent.

През август 2013 г. 900 души са убити от службите за сигурност, след като се събират, за да демонстрират подкрепата си спрямо сваления президент Мохамед Морси, припомнят от изданието.

От стотиците загинали само шест са членове на службите за сигурност, останалите са протестиращи. Хюман Райтс Уоч категоризира събитието като най-големите убийства на демонстранти в един единствен ден в историята.

Пет години по-късно съдът в Кайро е издал 75 смъртни присъди, 47 доживотни присъди и присъди от 5 до 15 години затвор на 612 души. Сред осъдените на смърт са и популярни лидери на движението „Мюсюлмански братя“.

Осъден на затвор е и американският гражданин Мустафа Касем. Вашингтон е най-близкият западен съюзник на Кайро и един от най-големите донори на хуманитарни помощи.

По време на изслушването в събота в затворническия комплекс „Тора“ наказателен съд на Кайро осъди на смърт чрез обесване няколко изтъкнати ислямисти, включително висши ръководители на братствата Ал-Ериан и Белтаджи и проповедникът Сафат Хигази.

Наджа Бунаим, директор на Амнести Интернешънъл за Северна Америка, описва присъдите като „позорни“ и твърди, че никой член на службите за сигурност не е бил осъден. „Ние категорично осъждаме решението на съда. Смъртното наказание никога не трябва да бъде опция при никакви обстоятелства „, добави Бунаим.

„Искаме повторно разглеждане в безпристрастен съд и при пълно зачитане на правото на справедлив съдебен процес за всички обвиняеми, без да се прибягва до смъртното наказание“, настояват от ХРУ.

В неделя върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова апелативния съд на Египет да отмени издадените смъртни присъди. Според Бачелет ако присъдите бъдат изпълнени това би било „грубо и необратимо показване на правосъдието“.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.