ХРУ: В момента на срещата си Египет и САЩ имат сериозни проблеми с човешките права

Насрочената за днес среща между египетския президент Абдел Фатах Сиси с президента на САЩ Доналд Тръмп се случва по време, когато човешките права са в пълен спад в Египет и под заплаха в САЩ. Това се твърди в изявление на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“.

Срещата на Сиси с Тръмп е първото посещение на глава на египетската държава в Белия Дом от 2009 г. През 2013 г. Сиси, докато е министър на отбраната, сваля от властта първия свободно избран президент на страната, Мохамед Морси, и започва да потушава с насилие опозиционните протести, оставяйки повече от 1150 убити през следващите седмици. По време на президентството му силите за сигурност арестуват десетки хиляди египтяни и извършват, според ХРУ, сериозни нарушения на човешките права, включително мъчения, насилствени изчезвания и вероятни извънсъдебни екзекуции.

„Поканването на Сиси на официално посещение във Вашингтон, докато десетки хиляди египтяни гният в затвора и когато се извършват изтезания, е странен начин да се изградят стабилни стратегически взаимоотношения,” коментира Сара Маргон, директор за Вашингтон на ХРУ.

Сиси, който заема президентската длъжност от май 2014 г., според ХРУ управлява при почти тотална безнаказаност по отношение на насилието, упражнявано на военните и силите по сигурността и на сериозни ограничения на гражданските и политическите права. Правозащитната организация е на мнение, че властта му е заличила ползите от бунтовете през 2011 г., свалили от власт дългогодишния президент Хосни Мубарак.

След среща с Сиси по време на посещението му на Генералното събрание на ООН през 2016 г., Тръмп, тогава кандидат за президент, публикува изявление, с което декларира „силната си подкрепа за войната на Египет с тероризма“ и обещава, че ако той на власт, „САЩ ще бъдат лоялен приятел, не просто съюзник, на когото Египет може да разчита.”

След военния преврат през в Египет през 2013 г. САЩ ограничи дългогодишните си правителствени програми за помощ. Но чак след като силите по сигурността убиха около 817 души на площад в Кайро на 14.08.2013 г., администрацията преразгледа военната помощ за страната и временно прекрати доставката на основни оръжия. Доставката на самолети Ф-16, на гранати Харпун и на танково оборудване за е възстановена през 2015 г., а през февруари 2017 г. САЩ съобщи, че ще възобнови двугодишно военно обучение. Военното сътрудничество на САЩ с Египет никога не е спирало и нито един правителствен представител или член на силите по сигурността не е бил държан отговорен за масовите убийства, извършени там, припомнят от ХРУ.

От 2012 г. Конгресът на няколко пъти постави условия за военната помощ за Египет, за да се направят стъпки към подпомагането на човешките права и демократичния преход към гражданско управление. Но, с изключение на една година, Конгресът допускаше държавния секретар да оспорва тези ограничения заради интереси, свързани с американската сигурност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.