Египет: президентът предлага да се преподава умерен ислям

Споделете статията:

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси има намерение да се бори с войнстващия ислям. Той смята да направи това с помощта на духовни лица от „Ал-Азхар“, 1000-годишен египетски център за изучаване на исляма. Желанието на президента е духовниците да се борят с радикализма в класната стая, съобщи Ройтерс.

В телевизионна реч през януари, в център за конференции на „Ал-Азхар“ в Кайро, Сиси призова за „религиозна революция” в исляма. Той каза, че радикализираното мислене е станало „извор на безпокойство, опасност, убийства и разрушение за останалия свят.”

Президентът заяви, че е нужна промяна и ислямските учени трябва да изиграят главна роля в училищата и джамиите. „Вие, имамите, сте отговорни пред Аллах. Целият свят чака. Всички очакват какво ще кажете, защото тази нация се разкъсва”, призова специалистите по исляма той.

Западни представители на конференцията разказват, че учените били смаяни от директността на президента. Предупреждението на президента е част от много по-голям проект. За да удържи на напора на радикалния ислямизъм, Сиси очевидно прибягва до закона и грубата сила. Но той насърчава и по-умерена и по-малко политизирана версия на вярата.

В тази борба религиозният институт „Ал-Азхар“ е един от най-важните „фронтове“ за президента, както и за целия регион. Резултатът от случващото се в Египет, интелектуалната и културна столица на арбаския свят, се усеща далеч отвъд неговите граници.

Преподавателите, проповедниците и изследователите в духовния и културен център „Ал-Азхар“ вече са въвели няколко много малки промени. Те включват по-компактни учебници и откриване на онлайн мониторинг център, в който да се проследяват войнстващи изявления по социалните медии, за да може институтът по-лесно да ги отхвърли, като се разграничи от тях и ги осъди. Но все още липсва подробна програма за реформи, а представителите на „Ал-Азхар“ открито признават, че предизвикателството е сериозно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.