Египет не пусна двама ръководители на Хюман райтс уоч в страната

Властите в Египет са отказали достъп до страната на двама директори от Хюман райтс уоч, съобщи английският сайт на радио Дойче веле. Кенет Рт и Сара Л. Уайтсън е трябвало да представят доклада си за насилственото разгонване на гражданските протести в Кайро през лятото на 2013 г. Двамата пристигнали на летището в Кайро в понеделник вечерта, но били принудени да прекарат там нощта и да се върнат обратно в САЩ.

„Това е първият път, когато египетските власти забраняват на служители на Хюман райтс уоч да влязат в страната, това не се е случвало дори през годините, когато управляваше президента Хосни Мубарак”, заяви изпълнителният директор на правозащитната организация Кенет Рот в изявление, публикувано на сайта на организацията. Египетските власти не коментират случая.

Рот, Уайтсън и основният автор на доклада – Омар Шакир, пътуваха до Кайро, за да обявят публикуването на документа за случилото се по време на демонстрациите в подкрепа на сваления египетски президент Мохамед Мурси миналата година.

Хюман райтс уоч вече оповести доклада пред правителството на Египет. „Изглежда обаче, че властите нямат никакво желание да застанат лице в лице фактите и не искат да закачат отговорните за насилията”, пише Рот.

Организацията затвори бюрото си в Кайро през февруари, тъй като се страхуваше за сигурността на сътрудниците си там.

Въпреки инцидента на летището в Кайро Хюман райтс уоч заявява, че планира да публикува доклада във вторник. Едногодишното разследване разглежда потушаването на шест демонстрации през юли и август 2013 г., по време на което бяха убити 1150 души.

Най-важният от разследваните случаи е този на разправата с протестиращи в лагера „Рабаа ал Адавия” на 14 август 2013 г. В опит да разчистят площада, блокиран от лагера на демонстрантите в продължение на шест седмици, силите за сигурност „изметоха” хората от там. Според египетски официални източници при операцията са били убити700 цивилни граждани в рамките на 12 часа. Осем полицейски служители също са загинали. Правозащитниците в Египет обаче смятат, че броят на загиналите граждани е много по-голям.

Правителството на Египет, начело с президента Абдел Фатах ел Сиси, е критикувано от правозащитниците за жестокото разгонване на демонстрациите и за масовите арести на хора, за които се предполага, че са свързани с „Мюсюлмански братя” – главния опонент на сегашното правителство. Сегашният президент на страната беше водач на групата, извършила преврат срещу първия демократично избран президент – Мохамед Мурси, през лятото на 2013 г. и оттогава води политика, целяща да изкорени „Мюсюлмански братя”, които поддържаха Мурси.

Ислямистката организация беше обявена за терористична група през декември миналата година. В събота Висшият административен съд на страната разпусна политическата й партия „Партия за свобода и справедливост”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.