Египет започва учебната година с арести

Правозащитни организации съобщават, че египетските власти са арестували повече от 110 студенти от началото на учебната година на 11 октомври до днес. Вероятно това е мярка за предотвратяването на нови протести в кампусите след свалянето на предишния президент Мохамед Морси през юли 2013 г. Правозащитниците настояват за освобождаването на арестуваните.

На 11 октомври силите за сигурност са задържали най-малко 71 студенти в 15 области, твърди Обсерваторията „Студенти за свобода“ – активистка групировка, създадена тази годна, за да проследи задълбочаващите се ограничения на политическите дейности. Организацията съобщава, че множество студенти са арестувани в домовете им преди изгрев от полицаи в цивилни дрехи и тежко въоръжени специални бойни отряди. На 12 октомври последвали още 44 ареста, след като в университетите в страната избухнали протести, а на следващия ден – още 17. Властите са освободили 14 студенти, но едновременно с това издали заповед мнозина от тях да бъдат задържани за 15 дни, в които да се проведе разследване. В един от университетите петима студенти са изключени за организиране на протести.

„Този масов арест на студенти е удар срещу свободата на словото и свободното събиране – каза Джо Сторк, заместник директор към Хюман Райтс Уоч за Близкия изток и Северна Африка -Университетите трябва да са безопасни зони за обмен на идеи, включително и за политически дебати.” Повечето от арестуваните очевидно са участвали в протести с призиви за академична свобода, за освобождаване на по-рано арестувани студенти и срещу Абдел Фатах ал Сиси, бившия министър на отбраната, който отстрани Морси и беше избран за президент през юни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.