Египетски съд оправда четиригодишен ученик, обвинен в сексуален тормоз

Един съд в Египет е признал за невинен четиригодишен ученик от начално училище, който е бил обвинен в сексуален тормоз, съобщава на сайта си Радио Би Би Си.  Момченцето целунало своя съученичка, на същата възраст, чийто баща, възмутен от тази „страшна“ случка, се обърнал за удовлетворение към съда.

Инцидентът е станал в провинция Бухейра в северната част на страната.

Адвокатът на обвиняемото дете Мохамед Хамаде  казва, че бащата на целунатата съученичка не се е ограничил само с разговори с родителите на момченцето, а подал официална жалба. След това прокуратурата придвижила жалбата до специалния съд по дребни престъпления.

Съдът отказал да разглежда делото, заявявайки, че това обвинение не е в обхвата на неговата юрисдикция.

Но, по думите на адвоката, с това инцидентът съвсем не бил изчерпан: делото било придвижено до съд от по-висока инстанция в град Хоуш-Иса. Там момчето е било признато за невинно с мотива, че обвинението е необосновано.

Делото се влачи от декмеври 2017 г., когато в местен полицейски участък се явил мъж, който твърдял, че дъщеря му, момиченце на четири години, е тормозено сексуално от момче на същата възраст.

При това местната преса отбелязва, че жалбоподателят има сериозни разногласия по много въпроси с бабата на обвиняемото момче, която работи в училищния съвет.

Инцидентът бурно се обсъжда египетските социални мрежи: някои се смеят над бащата на момиченцето, а други силно го критикуват.

„Съдът, който е оправдал детето, е трябвало заедно с това да арестува бащата на момиченцето и да постанови да му бъде направена психиатрична експертиза“, пише един ползвател, на име Сахар, във Фейсбук.

„Не мисля, че бащата на момичето е очаквал някакъв друг резултат. Просто по такъв начин той е искал да изрази неодобрението си на подобно поведение, пише  друг ползвател на Фейсбук, Ахмед Мухтар.

С какви ли не безсмислени въпроси е зает колективният разум на египтяните, отбелязва Сирдж Сирадж.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.