ЕК: Страните от ЕС имат право да въведат задължителна ваксинация

Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага, съобщава Сега.

„Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача“, заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер. „От държавите-членки зависи какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население.“ Той подчерта, че ЕК „продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на ЕС до края на юли“.

Преди това нови мерки за борба с коронавируса обяви френският президент Еманюел Макрон. Здравните паспорти, които се се издават в страната, в които се посочва дали човек е ваксиниран или дали скоро има отрицателен PCR, ще се използват много по-активно от август. Ще станат задължителни за кино, театър, нощно заведение, както и при пътуване с влак. Ваксините стават задължителни за медицинския персонал и за служителите в домовете за възрастни хора.

„За работещите в домове за възрастни и трудноподвижни, в болници и клиники, за всички професионалисти или доброволци, които работят в близък контакт с възрастни хора, които са най-уязвими, включително и за онези, които им помагат в домовете им, ваксинацията ще стане незабавна веднага. Наясно съм какво искам от вас, и знам, че сте готови на тази стъпка, която донякъде е част от вашето чувство за дълг“, заяви френският президент.

Задължителна става ваксинацията за здравните работници и в Гърция. Страната въведе поредните антиковид мерки. В закритите части на заведенията ще се допускат само ваксинирани клиенти.

Опасността от пандемия на две скорости става все по-реална, предупредиха от Световната здравна организация. Отделните държави реагират с различни темпове, което удължава агонията.

„Преди дни отбелязахме четвърта поредна седмица на увеличаване на случаите на COVID-19 в глобален мащаб. Увеличение имаше в пет от шестте региона, според нашето деление. И след 10 седмици на намаляващи смъртни случаи, сега те се увеличават. Все повече места по света докладват, че капацитетът на болниците им е на изчерпване. Вариантът „Делта“ шества по света с унищожителна скорост и увеличава новите случаи и смъртността“, каза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.