ЕК: Запазват се опасенията за независимото правосъдие в ЕС, положението на медиите не се подобрява

Споделете статията:

Във втория годишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона се запазват и дори се засилват опасенията за независимостта на съдебната власт и състоянието на медиите в страните членки на ЕС, предава БТА.

Безпокойството е факт въпреки многото положителни промени в последните месеци, включително с предприетите мерки в отговор на първия доклад от 2020 г.

В новия документ се разглеждат събития от септември 2020 г. насам. Задълбочава се оценката на проблемите, посочени в предишния доклад, и се взема предвид въздействието на пандемията от COVID-19.

Изтъква се също така силната устойчивост на националните системи по време на пандемията. Тя също така показа значението на способността за поддържане на система на взаимозависимост и взаимоограничаване (т-нар. контрол и баланс), която утвърждава върховенството на закона.

Почти всички държави членки извършват реформи на правосъдните си системи, макар и с различен обхват, форма и напредък. В редица страни са предприети или се предприемат стъпки за укрепване на независимостта на съдебната власт чрез реформи, свързани със съдебните съвети, назначаването на съдиите и независимостта и автономността на прокуратурата.

Няколко държави обаче продължиха да провеждат реформи, които намаляват гаранциите за независимост на съдебната власт. Така те дават повод за загриженост или задълбочават съществуващите опасения, свързани с повишеното влияние на изпълнителната и законодателната власт върху функционирането на правосъдната система. Освен това политически нападки и нееднократни опити за дестабилизиране на съдии или за подкопаване на съдебни институции в някои страни допълнително поставят под въпрос независимостта на съдебната власт.

Свобода и плурализъм на медиите

По време на пандемията журналисти и работещи в медиите в Европа бяха подложени на силен натиск. Предвид рекордния до момента брой на сигналите във връзка с безопасността на журналистите и неотдавнашните трагични събития (очевидно се има предвид убийството на холандския журналист Петер де Врис – б.р.) е необходимо въпросът да бъде разгледан в целия ЕС.

В мониторинга на медийния плурализъм за 2021 г., който е ключов източник на информация за доклада за върховенството на закона, се посочват данни за цялостно влошаване на положението на журналистите в няколко държави членки. Не всички медийни регулатори са свободни от политическо влияние. В някои страни съществува голям риск от политическа намеса в работата на медиите.

Новинарските медии имаха решаващо значение за информирането на гражданите по време на COVID-19, въпреки че работата на журналистите беше затруднена от редица ограничения. Пандемията доведе и до сериозни икономически предизвикателства за медийния сектор. Това накара някои държави членки да приемат схеми за подкрепа на новинарските медии. Тази подкрепа трябва да се прилага прозрачно и справедливо.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.