Еко фашисти, или как омразата търси да се закачи за нещо

Емигрантите се оказват виновни и за климатичните промени – поне в главите на двама расисти, избили десетки души в двата края на света. Как зелената кауза се оказа свързана с идеята за бялото превъзходство, разказва в. „Вашингтон пост“.

Преди нападенията в Крайстчърч, Нова Зеландия и Ел Пасо, Тексас, двамата терористи са обяснили подробно в интернет защо мразят имигрантите. Изненадващо, един от мотивите им е желанието да защитят природата.

Новозеландският терорист Брентън Тарант се е обявил за „еко-фашист“ и се е гневил на прираста сред имигрантите. Патрик Крусиъс, който изби 22 души в Ел Пасо, се е оплаквал от замърсяването на водите, пластмасовите отпадъци и американската консуматорска култура, която ще застраши идните поколения.

Стрелецът от Ел Пасо пише в манифеста си „През целия си живот съм се готвил за бъдеще, което в момент не съществува“.

В последните години движението за защита на околната среда се придвижи в точно противоположната политическа посока. Сега негови лидери се боят, че белите расистиизползват „зелени“ послания да прикоткат притеснени за бъдещето си млади хора.

„Омразата винаги търси възможност да се закачи за нещо“, коментира вицепрезидентът на Националната федерация за дивата природа Мустафа Сантяго Али. „Ето защо използват екологични термини, които съществуват от известно време, но им придават ново значение“.

„Най-важното нещо е, че екофашизмът е повече израз на идеята за превъзходството на бялата раса, отколкото на желанието да се защити околната среда“, казва вицепрезидентът на „Приятели на Земята“ Мишел Чан.

Същестува опасност от „апокалиптизъм“, отбелязва Джон Кристенсен, преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Работата му се фокусира върху употребата и злоупотребата с дистопични сценарии за природата. Важно е, казва той, надеждата да се поддържа, в противен случай съществува рискът хора да вземат крайни мерки, ако не виждат друга възможност.

И двамата убийци не произхождат от зеленото движение. В манифестите им се говори за расата, за културната идентичност, имиграцията и страха, че белите хора ще бъдат заменени от други раси. Но идеите им за природата се разпространяват отдавна в националистките среди. Преди крайнодесните шествия в Шарлътсвил през 2017 г., белият расист Ричард Спенсърпубликува манифест, в който говореше за тази тема.

Опазването на околната среда резонира пряко и с нацистката идея за „кръвта и земята“, за отечеството, което има нужда да бъде прочистено. Идеята, че чистотата и опазването на природата са свързани с чистотата на расата, идва от евгениката, сочи Хартман.

Расистите използват и аргумента на природозащитниците, че пренаселеността на планетата е основната причина за проблемите на околната среда. Брентът Тарант започва манифеста си с „Раждаемостта. Раждаемостта. Раждаемостта“ и предупреждава, че имигрантите ще заместят „белите хора, които не се възпроизвеждат“. Патрик Крусиъс пък смята, че „ако се отървем от достатъчно хора, начинът ни на живот ще стане по-устойчив“.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.